Ösztöndíjat is felajánlanak a Romániába érkező menekülteknek

Ösztöndíjat kapnak és a külföldi diákok nyelviskolájához hasonló tanfolyamon sajátítják el az ország nyelvét azok a menekültek, akiket a kötelező befogadási kvóták szerint Romániába érkeznek a következő hónapokban – írja az Adevarul.

Mint megírtuk, az első 300 menedékkérőt november végére várják a romániai táborokba Olaszországból. Erre készülve a kormány mellett működő „menekültügyi koalíció”, amely az illetékes hatóságok és civil szervezetek munkáját hangolja össze, hétfői ülésén áttekintette a menedékkérők befogadásának gyakorlati lépéseit. Eldőlt, hogy az érkezők személyi számot kapnak, és a külföldi diákokéhoz hasonló nyelviskolát alakítanak ki számukra a román nyelv elsajátítására.

Az oktatási minisztérium ötszáz ösztöndíjat ajánlott fel a menekülteknek – százat az orvosi egyetemeken és négyszázat a kőolaj- és gázkitermelő mérnöki szakon –, amely fedezi a hallgatók tandíját és teljes ellátását. A menekültek közül jelentkező ösztöndíjasoknak az első, előkészítő évben a román nyelvet kell elsajátítaniuk.

Az Adevarul szerint Romániának további 20 ezer menekültet kell majd befogadnia, ha a – Frontex adataiban szereplő – 710 ezer idén Európába érkezett illegális határátlépő 3,9 százalékát kell átvennie. A lap ebbe már beleszámolta azt, hogy az uniós kvóta alapján Romániára jutó csaknem 28 ezer menedékkérő egy része nem fogja megkapni a menekültstátust, és kitoloncolják az Európai Unióból.

„Civilizációs súrlódások” is lehetnek

Romániának az uniós kvóták alapján több mint 6000 menedékkérőt kell átvennie a migrációs hullám sújtotta tagállamoktól. Az Adevarul szerint a román hatóságok a „civilizációs súrlódásokra” is felkészültek. Bár Bukarest kifejezte készségét befogadásukra, előfordulhat, hogy maguk a menekültek utasítják majd el, hogy Romániába jöjjenek – írja a lap.

„Lássuk, hányan hajlandók hozzánk jönni. Például Litvániába egy hasonló menekültáthelyezési próbálkozás után üresen tért vissza a repülőgép, és Luxemburgot ugyanígy elutasították” – mondta Leonard Orban elnöki tanácsadó, Románia migránsügyi kapcsolattartója. A lap szerint nem megalapozatlanok a román összekötő kételyei olyan körülmények között, amikor a legtöbb migráns Németországba és a többi északi országba igyekszik, ahol a legelőnyösebbek a szociális rendszerek.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?