Kovács Péter: jó esély van visszanyerni a képviselői mandátumot Arad megyében

A megváltozott parlamenti választási törvény újra megyei listákra való szavazást ír elő, és ezzel a módszerrel jó esélye van az Arad megyei magyaroknak arra, hogy visszaszerezzék parlamenti képviseletüket.

Erről Kovács Péter beszélt péntek délután az RMDSZ Arad megyei szervezetének küldöttgyűlésén. „Az elmúlt két parlamenti választáson alkalmazott törvény lutri volt, hiszen nem lehetett tudni, melyik jelölt jut mandátumhoz. Jelenleg azonban nagyon sok munkával, egységes fellépéssel és a választók iránti lehető legnagyobb alázattal, újra bejuthat a megyéből egy magyar politikus Románia Parlamentjébe” – idézte az RMDSZ hírlevele az ügyvezető elnököt.

Kovács Péter elmondta, az önkormányzati választásokon a jelenlegi mandátumok megőrzése a cél, és ha a román pártokra leadott szavazatok úgy alakítják, lehet Aradon alpolgármestere és a megyei tanácsnál alelnöke a szövetségnek. Emellett fontosnak vélte, hogy meg kell tartani az RMDSZ 5 polgármesteri tisztségét és újrázni kell abban a 16 közigazgatási egységben, ahol tanácsosaik vannak.

,,Nagy tartalékaink vannak Arad városában. Azt látjuk, hogy itt tudjuk a legnehezebben megszólítani a magyar embereket, itt ütközünk a legnagyobb nehézségekbe, amikor az üzeneteinket, eredményeinket vagy céljainkat akarjuk tolmácsolni. Nagy reményeket fűzünk a napokban elindított városi konzultáció-sorozatunkhoz, amely során választottjaink, tisztségviselőink és önkénteseink a lehető legtöbb magyar családhoz jutnak el, annak érdekében, hogy meghallgassuk az irányunkba megfogalmazott problémákat és elvárásokat” – fejtette ki az ügyvezető elnök.

Kovács Péter szerint az RMDSZ-nek hangsúlyos társadalomszervezési munkát kell végeznie, szorosra kell fűznie partneri viszonyát az egyházakkal, civil szervezetekkel, ifjúsági és rétegszervezetekkel. Szövetségi szinten ezt a munkát nemzetközi partnerek felkeresésével is ki tudják egészíteni.

„Láthattuk, hogy a szövetségi elnök Egyesült Államokba való látogatását követően, csütörtökön a külügyminisztériumi jelentésében Washington az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának késlekedése miatt bírálta és marasztalta el Romániát. Ebben a jelentésben megjelennek a számunkra is fontos ügyek, mint például a Mikó Kollégium, a gyulafehérvári Batthyaneum Könyvtár helyzete, vagy általában a történelmi magyar egyházak ingatlan-visszaszolgáltatási folyamatainak  akadályozása” – zárta felszólalását Kovács Péter.

Kapcsolódók

Kimaradt?