SZKT: ügyvezető elnökké nevezték ki Kovács Pétert

A Szövetségi Képviselők Tanácsa a jelenlévő tagok többségével, titkos szavazással az RMDSZ ügyvezető elnökének Kovács Pétert választotta meg szombaton. A Marosvásárhelyen ülésező SZKT megszavazta az alelnököket is: Magyari Tivadar, Hegedűs Csilla, Bodor László, Geréd Imre, Székely István, Illyés Gyula és Nagy Zoltán.

Az ügyvezető elnökség tagjaira korábban Kelemen Hunor szövetségi elnök tett javaslatot. A főtitkárság ügyvezető elnökséggé alakításáról az RMDSZ kolozsvári kongresszusa döntött. A nyolc elnökégi tag közül hatan eddig is a főtitkárságot vezették. A két új tisztségviselő Geréd Imre, aki az ifjúságért, illetve Nagy Zoltán, aki a területi szervezetekért felel.

Kinevezése előtt Kovács Péter beszámolt a négy éves főtitkári tevékenységéről. Szavai szerint a főtitkárság ez idő alatt végrehajtó testületként, az RMDSZ hajtóműveként próbált működni.„Eredményeink legnagyobb részét partnerségben értük el: folyamatosan együttműködtünk az RMDSZ-en belüli testületekkel, szervezeti egységekkel, illetve a romániai magyar társadalom meghatározó intézményeivel” – részletezte.

Beszámolója szerint a százezreket megszólító, hagyományosnak számító országos programok megújultak és kibővültek, a mindennapi szakmai tevékenységük során helyi és regionális oktatáspolitikai terveket dolgoztak ki, családtámogató cselekvési tervet hoztak létre, hangsúlyosan foglalkoztak a szórvánnyal, a Magyar Házak hálózatával, kisebbségi jogvédő szolgálatot, tanácsadást működtettek. Figyelmet fordítottak a fiatal generációra, a beiskolázási kampányra, a tantárgyversenyek, sportvetélkedők szervezésében vállaltak feladatot.

Kovács elmondta, a széleskörű és állandó jellegű konzultáció jellemezte a főtitkárság tevékenységét a szakmai és civil szervezetekkel, a munkát a pedagógusok, társadalomtudósok és egyházi képviselők segítették. Oktatási ügyekben a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével, önkormányzati kérdésekben az Országos Önkormányzati Tanáccsal, a társadalomszervezés terén pedig a Kulturális Autonómia Tanáccsal egyeztettek – sorolta a politikus.

Nem hanyagolták el a családok, fiatalokat és nőket érintő és foglalkoztató problémákat sem. „A munka nem ért véget, átalakult struktúrával, de ugyanazért fogunk az elkövetkezőben is dolgozni: hogy megerősítsük a szövetséget!” – hangsúlyozta Kovács. Rámutatott, hogy az elkövetkező időszakban hangsúlyosabbá kell tenni, meg kell erősítenünk az RMDSZ mozgalmi jellegét, nagyobb nyomatékot kell adni a szakpolitikai munkának.

„Civil és szakmai szervezetekkel, külső szakértőkkel való együttműködésünk által javítani kívánunk a közpolitikáink minőségén is. Prioritásként kezeljük, és egy-egy szakpolitikusunk koordinációjával segítjük, a közösségünk számára legfontosabb szakterületeket” – mondta beszédében az ügyvezető elnök, kiemelve a hatékonyabb közösségi munkát, amelynek érdekében országos programokat indítanak el: a helyi és regionális oktatási stratégiák életbe ültetése, a beiskolázási kampány kiterjesztése, a nagyvárosi szórvány és a szórványmenedzser program, a roma társadalmi integráció fontos prioritások.

Beszámolója szerint a diaszpóra program a külföldre elszakadt fiatalok hazatérését szolgálja, a szakmai hálózatok létrehozásának célja a különböző területeken belüli információáramlás, a közös munka és tapasztalatcsere elősegítése.

A leköszönő főtitkár SZKT-n elhangzó beszéde itt olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?