Elbukott a bizalmatlansági indítvány, marad a Ponta-kormány

Elbukott kedden a parlamentben a liberálisok bizalmatlansági indítványa, így Victor Ponta miniszterelnök a helyén marad. A kormány menesztéséhez szükséges legkevesebb 275 szavazat helyett alig 207 támogató voksot kapott az ellenzéki kezdeményezés.  A PSD nem vett részt a titkos szavazáson. 

12.58 Nem kapta meg a kormánybuktatáshoz szükséges szavazatszámot a bizalmatlansági indítvány, mindössze 207 honatya támogatta a minimálisan szükséges 278 helyett. Ennek megfelelően a Ponta-kormány a helyén marad.

12.15 Elkezdődött a titkos, urnás szavazás.

11.35 „Az RMDSZ megszavazza a bizalmatlansági indítványt” – jelentette ki Kelemen Hunor. A szövetség elnöke ismét kihangsúlyozta: az indítvány szövegével nem értenek egyet, de a kormány ellen szavaznak. A politkus a az RMDSZ álláspontjának alátámasztásául azt említette meg, hogy szerinte új befektetések már nincsenek, a kormány feszültséget gerjeszt a társadalmi rétegek között, a sürgősségi kormányrendeletek megbontják a végrehajtó és törvényhozói hatalom egyensúlyát. Ugyanakkor néhány kormánytag az elvakult nacionalizmust és szélsőségességet képviseli – tette hozzá.

11.30 A kormányellenes hangulatot hivatott erősíteni a PNL által Bukarestben szervezett tüntetés is, ahova a szervezők 15 ezer tiltakozót várnak. Sajtójelentések szerint a buszokkal az országból mindössze öt-hatezer személyt tudtak a fővárosba szállítani.

10.50 Victor Ponta szerint a bizalmatlansági indítványnak a kormány tevékenységéről kellene szólnia,  ellenben ilyen jellegű kritikát nem tartalmaz. A kormányfő az ellene felhozott vádak kapcsán megismételte: semmilyen törvénytelen cselekedetet nem követett el.

A szavazás előzményei

Becslések szerint kevés esélye van a kormánybuktatásra, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ugyanis mindössze az RMDSZ-t tudta maga mellé állítani. A magyar szervezet a kormány ellen voksol a keddi bizalmi szavazáson, Kelemen Hunor pártelnök hétfő délután ismertette az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakcióinak hétfői döntését, amely szerint az indítvány szövegével nem értenek egyet, mivel kizárólag a miniszterelnök bírósági ügyéről szól, de ellenzéki pártként a kormány ellen fognak szavazni.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) már bejelentette, hogy az ülésen részt vesznek ugyan, de honatyáik nem fognak voksolni. A két alakulat ezzel gyakorlatilag bebiztosította, hogy honatyáik közül senki sem támogatja majd az indítványt.  

A „Válasszatok Románia és egy hitelét vesztett miniszterelnök, Ponta között. Mondassátok le Victor Pontát!” nevű indítvány szerint Victor Pontának mennie kell kormányfői tisztségéből, mivel okirathamisító miniszterelnök nem írhat alá romániai jogszabályokat; adócsalással vádolt miniszterelnök nem kezeskedhet Románia költségvetéséért; pénzmosás vádjával a bíróság elé állított miniszterelnök kezére nem adhatóak az adókból, a román állampolgárok hozzájárulásaiból befolyó összegek; korrupcióval vádolt miniszterelnök nem szavatolhatja a 2016. évi választások kifogástalan megrendezését. Egy ilyen miniszterelnök csakis a bíróság lépcsőiről tárgyalhat a Nemzetközi Valutaalappal, két beidézés között – hangzik a bizalmatlansági indítvány szövege.

A Victor Ponta vezette kormány legutóbb júniusban nyert meg hasonló politikai csatát. Akkor 84 szavazata hiányzott az ellenzéknek a kormánybuktatáshoz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?