Klaus Johannis drukkol a bizalmatlansági indítvány sikerének

Kedvező eredmény lenne az ország számára, ha a parlamentben átmenne az ellenzéki liberálisok bizalmatlansági indítványa a kormány ellen - fejtette ki Klaus Johannis szerdai bukaresti sajtóértekezletén.

Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy jó eredménynek tartaná, ha a parlament megszavazná a bizalmatlansági indítványt. Hozzátette: (alkotmányos szerepéből fakadóan) nem támogathatja ebben a vitában sem a PNL-t, sem magát az indítványt, de úgy véli, hogy a kormány megbuktatásával megoldódna Románia egyik nagy problémája, amit Victor Ponta miniszterelnök és az ellene indított korrupciós per képez.

Johannis korábban többször lemondásra szólította fel Pontát, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy az országot olyan miniszterelnök vezesse, akire a korrupció árnyéka vetül. "Elnökként nem vagyok részese a pártok közötti egyeztetéseknek" - mondta, de hozzátette: "Elvárom, hogy a törvényhozók, akiknek hatalmukban áll megváltoztatni a jelenlegi szerencsétlen helyzetet, tegyék meg. Erre utaltam, amikor úgy fogalmaztam, hogy jó lenne, ha a parlament megszavazná az indítványt" - mondta Johannis.

Az államfőnek a bizalmatlansági indítvány kimenetelével kapcsolatos állásfoglalása nem meglepő, hiszen a tisztségbe a PNL támogatásával került, és már tavalyi megválasztása után jelezte, hogy szívesebben együttműködne egy liberálisok által vezetett kormánnyal, mint a jelenlegi balközép Ponta-kabinettel.

Kapcsolódók

Kimaradt?