Kelemen Hunor elfogadhatatlannak tartja a kötelező befogadási kvótát

Hosszú távon "több Európára" van szükség a migrációs nyomás kezelésére, és olyan feladatokat mint a határvédelem vagy a védelmi politika, uniós hatáskörbe kell emelni - mondta az RMDSZ elnöke szerdai bukaresti sajtóértekezletén.

Kelemen Hunor kifejtette: az Európai Unió alábecsülte a problémát, nemcsak a balkáni útvonalat, hanem a migrációs jelenség egészét, arra számítva, hogy a Közép-Kelet és Afrika problémái nem terjednek tovább a környező országoknál. Most, hogy a menekültek és bevándorlók tömegesen megjelentek Európában, bebizonyosodott, hogy az unió nem képes megvédeni külső határait.

Kelemen Hunor a legnagyobb problémát az idegengyűlölet növekedésében látja, szerinte ez veszélybe sodorja magát az európai konstrukciót, a mozgási szabadságot, a schengeni övezetet. Az RMDSZ elnöke nem tart attól, hogy a bevándorlók tömege lényegesen megváltoztatná Európa etnikai, vallási összetételét, de elismerte: Európa nincs felkészülve ennek a nagy tömegnek a szociális, társadalmi beilleszkedésével járó problémák kezelésére.

Kelemen Hunor azt mondta: rövid távú megoldásként, még a tél beállta előtt gondoskodni kell a menedékkérők elhelyezéséről, de elosztásuk csak önkéntes alapon képzelhető el. Szerinte a befogadási kvóták kötelezővé tétele mind a tagállamok, mind a menedékkérők szempontjából elfogadhatatlan, mechanikus szétosztásuk nem elegendő, hiszen a migránsok sem Közép-Európába akarnak menni, és nehéz lenne erre kényszeríteni őket.

"Az EU megbukhat humanizmusból, ha gyerekek, nélkülöző menekültek fagynának meg utcáin" - mutatott rá a politikus.Az EU-nak középtávon azoknak a közép-keleti és afrikai országoknak a stabilizálásában is szerepet kell vállalnia, a katonai beavatkozást is beleértve, amelyekből az Európába érkező migrációs hullám elindult - vélte az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor szerint azonban hosszú távú megoldást csak az hozhat, ha a tagországok őszinte vitát nyitnak az unió jövőjéről. Az EU csak akkor lesz képes megőrizni alapvető értékeit, keresztény hagyományait, és megoldani az ilyen válságokat, ha megerősíti intézményeit és egyes hatásköreit, így például a tagállamok közös határvédelmét, és védelmi politikát alakítanak ki, vagyis ezeket uniós szintre emelik - hangoztatta az RMDSZ elnöke.

Javítani kell az intézményes párbeszédet Magyarország és Románia között, mert a két állam közötti viszony romlása kihat az erdélyi magyarság életére - jelentette ki sajtóértekezletén Kelemen Hunor. Elmondta, az erdélyi magyarság megérzi, amikor az államközi kapcsolatok nem jók: Romániában érezhetően megszaporodtak a magyar közösség elleni kirohanások, adminisztratív intézkedések. Szerinte a kapcsolatokat legalább a gazdasági, határ-menti együttműködések szintjén javítani kell, hogy "létezzen intézményes párbeszéd, ha nem is a legmagasabb szinten". Kelemen Hunor szerint folyamatban van a román államfő budapesti látogatásának előkészítése, és az RMDSZ azt várja, hogy "legalább államfői szintén a párbeszéd erősödjön".

Kapcsolódók

Kimaradt?