Szeptember 10-től újra közlekedik a székely gőzös – ígéri a CFR

Szeptember 10-től indul újra a Segesvár és Székelyudvarhely között közlekedő vonatjárat. A jó hírt a székelyudvarhelyi városháza tette közzé pénteken a honlapján, ahol a járat menetrendje is megtekinthető.

A tájékoztatás szerint székely gőzös jövő csütörtöktől történő újraindítására a brassói CFR közlekedésszolgáltatási és marketing osztályának vezetője tett írásban ígéretet a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalnak.

 „A székely gőzös esetében számos lépést megtettünk az újraindítás érdekében, holott a több települést érintő vonat újraindítása nem egészen a mi feladatunk lett volna, hiszen ez első sorban a megyei tanács hatáskörébe tartozik. Több politika által átitatott problémába ütköztünk, viszont most örömünkre szolgál, hogy szeptember 10-én, még iskolakezdés előtt sikerült a közösség érdekében eredményeket elérni” – nyilatkozta a bejelentés hátteréről Bunta Levente polgármester.

A Székelyudvarhely–Héjjasfalva-szakaszon március közepétől állt le a vasúti közlekedés, amikor a járatot addig üzemeltető magánvállalat, a Regiotrans Kft. szállítási engedélyét felfüggesztették. A magán vasúttársaság által üzemeltetett járatok egy részét átvette a CFR személyszállító részlege, nem így azonban az Udvarhely–Héjjasfalva-szakaszon, ahol azóta sem közlekednek a vonatok.

A térségben Székelyudvarhely mellett Székelykeresztúron, illetve Bögözön, Felsőboldogfalván, Galambfalván és Újszékelyen vannak vonatállomások, a becslések szerint naponta 600–700 személy ingázott a vonalon. A megszüntetés után számos önkormányzat és magánszemély fordult segítségért a megyei önkormányzathoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?