Megvédte a kormányfő a csalással gyanúsított Klaus Johannist

Az államfő védelmére kelt kedd este a Facebook-oldalán Victor Ponta, miután felmerült a gyanú, hogy Klaus Johannis eltitkolta jövedelme jelentős részét a vagyonnyilatkozataiban.

A „jogászként” megszólaló miniszterelnök kacsának, alaptalan spekulációnak nevezte a Rise Project hétfőn közölt ankétjának következtetéseit, amely szerint az elnök 115 ezer eurót elhallgatott az ingatlanai bérbe adásából származó, 2004-2007 közötti jövedelméből.

A Rise Project 2004-ig visszamenőleg elemezte a tavaly decemberben beiktatott államfő vagyonnyilatkozatait, és megállapította, hogy a korábbi nagyszebeni polgármester és tanár felesége, Carmen, jövedelme legnagyobb részét két ingatlan bérbeadásából szerezte. Az adatokat összevetették aztán a bérleti szerződésekben szereplő összegekkel, és arra a következtetésre jutottak, hogy Johannis eltitkolta a jövedelme egy részét. Az elnök vagyonbevallása szerint a két ingatlan összesen 35 ezer euró bevételt hozott a 2004 és 2007 közötti időszakban, ám a szerződések alapján ez az összeg 150 ezer euróra rúg.

Ezt közleményben cáfolta korábban az államfői hivatal. E szerint Klaus Johannis az utolsó fillérig bevallotta a jövedelmét, és annak megfelelően adót is fizetett. „Valamennyi bevételéről beszámolt az egymást követő vagyonnyilatkozataiban, minden más számítási mód csupán spekuláció, amely nem felel meg a valóságnak" – olvasható a közleményben.

Az vádakról részletesen beszámolt a Népszabadság bukaresti tudósítója is. Írásában megjegyzi: az elnöki hivatal cáfolata meg sem említi a Rise Project igazán súlyos vádját, miszerint Johannis hamis dokumentumokkal szerezte a Raiffeisen Banknak kiadott ingatlant, amelynek bérleti díjából vagyona jelentős részét szerezte – három további ingatlant vásárolt.

A tavalyi választási kampányban a kilencvenes években még tanárként tevékenykedő jelenlegi államfő többször is azt állította: ő és a felesége az iskola után tartott különórákkal alapozta meg kisebb – hat házból álló – ingatlanbirodalmát.

Kapcsolódók

Kimaradt?