Románia is érintett a titkos számlák botrányában

Több román üzletembernek, politikusnak vagy rokonaiknak is vannak titkos folyószámlái a nemzetközi botrányba keveredett Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) banknál. Köztük Mihai Tănăsescu volt pénzügyminiszter feleségének és az időközben letartóztatott Viorel Hrebenciuc képviselőnek.

Olyan nemzetközi botrányba keveredett a Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC), amelyben a világ számos országa – közöttük Románia és Magyarország – is érintett. A HSBC bank svájci leányvállalata titkos bankszámlákat biztosított a bankhálózat ügyfeleinek, köztük állítólag bűnözőknek is.

A pénzintézet ellen azután indult világszerte kormányzati vizsgálat, miután a nemzetközi sajtóban részletek láttak napvilágot a történelem talán legnagyobb banki szivárogtatása során kikerült adatokból. A botrány SwissLeaks néven híresült el.

A „pénzügyminiszterné” milliói

Mint kiderült, az utóbbi két évtizedben fontos romániai üzletemberek, politikusok titkos számlákon helyeztek el jelentős összegeket a HSBC-nél. Ez önmagában nem vétség, csak akkor törvényszegésre, ha adózatlan összegekről van szó, illetve ha a pénz a törvény által tiltott tevékenységekből származik. Hírek szerint a világ számos országából több mint 100 milliárd dollár érkezett ezekre a számlákra.

Román részről eddig hat romániai számlatulajdonos nevére derült fény a hazai sajtó szerint. Közöttük van a korábbi román pénzügyminiszter, romániai nemzetközi valutaalapi egykori képviselője, Mihai Tănăsescu felesége, Daniela Florentina Ganea, aki 1995 és 2004 között helyezett el pénzeket titkos folyószámlákon a HSBC bank svájci leányvállalatánál, Sphynx jeligével. Ebben az időszakban viszont a Román Nemzeti Bank tiltása értelmében román állampolgár nem helyezhetett el pénzt külföldi bankok titkos folyószámlákon. A tiltást a román jegybank csak 2005-ben oldotta fel.

Daniela Florentina Ganea a pénzek titkos számlára történő befizetése idején társult tagja volt a Kato egyiptomi cégnek, amelynek útján egyébként visszaszerezték Egyiptom Romániával szembeni adósságainak egy részét. A tartozások elérték a 267 millió dollárt, és ezek még a Ceauşescu idején sorra került kereskedelmi cserékből származtak. Az adósság egy részét Románia 1994 és 1996 között szerezte vissza: akkor két szerződést is kötöttek a Kato céggel. Mihai Tănăsescu ebben az időben a pénzügyi tárca több igazgatóságának vezetőjeként dolgozott.

Daniela Florentina Ganea a Katorom Prodimpex cég részvényeinek 10 százalékával rendelkezett, a részvények 90 százaléka egyiptomi tulajdonban volt. A Mihai Tănăsescu felesége által elhelyezett összegek a visszaszerzett pénzből származhattak.

Feledékenyek, diszkrétek

A SwissLeaks botrány alkalmával az is kiderült, hogy a román pénzügyi tárca volt államtitkára, az Eximbank korábbi tulajdonosa, Ionuţ Mircea Costea maga is pénzeket helyezett el a HSBC bankban. A vállalkozó egyébként Mircea Geoană volt külügyminiszter sógora. Az 1994-2000 között elhelyezett összegeket Jeannot jeligére helyezte el.

A botrányt követően Ionuţ Mircea Costea kijelentette: nem emlékszik erre a titkos folyószámlára. Ionuţ Mircea Costea a Demokratikus Konvenció kormányzása alatt volt a pénzügyminisztérium államtitkára, abban az időszakban, amikor állami kölcsönökről folytak tárgyalások a nemzetközi pénzpiacokon. Később az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank igazgató-helyettesi tisztségét töltötte be, 2004-ben tért vissza Romániába, az Eximbank elnöki tisztségét pedig a demokrata liberálisok és a szociáldemokraták kormánya idején, 2009 és 2012 között töltötte be. Ebben az időszakban nem kis botrányt váltott ki havi 20 ezer eurós fizetése, amely egy állami bank esetében valóban csillagászati összegnek számított.

A Dinamo klub volt részvényese, Vladimir Cohn is szerepel a román neveket összesítő listán. Az üzletember 2004 óta helyezett el pénzeket a HSBC svájci titkos folyószámláin. 2006 és 2007 között több mint 3,5 millió dollárt menekített ki az országból ily módon. Vladimir Cohn több üzletet is folytatott Romániában és Svájcban, egyebek között olyan kétes hírű üzletemberekkel, mint Cristi Borcea, George Copos, Remus Truică.

A szervezett bűnözés, a korrupció leleplezésére létrejött, romániai újságírókból, programozókból, aktivistákból álló Rise Project kérdésére válaszolva Vladimir Cohn elismerte a svájci folyószámla létét, ám kijelentette: anyagi helyzetéről nem kíván nyilatkozni.

Hrebenciuc sem maradt ki

Az ingatlanügyekből milliomossá lett Sorin Creţeanu 2006 júniusában nyitott titkos folyószámlát a HSBC-nél. A SwissLeaks adataiból kitűnik, hogy erre 962 ezer dollárt helyezett el, a számlán egyébként a felesége neve is szerepel.

Sorin Creţeanu egyelőre az egyedüli nyertese annak a „Román Posta-ügynek”, amelynek kapcsán a Tăriceanu-kormány két miniszterét, Tudor Chiuariut és Nagy Zsoltot börtönözték be, akik – állítólag – jogtalanul kedveztek Creţeanu cégének a Román Posta egyik ingatlanjának ár alatti felvásárlása esetében. Igaz, a korrupció elleni ügyészek vizsgálata kiterjed Creţeanura is.

Az üzletember az ingatlanügyek mellett partnere olyan kétes hírű román milliomosoknak, mint Puiu Popoviciu. Ugyanakkor sógora a volt kommunista tisztségviselőnek, Ion Dincának, alelnöke a Rapid klubnak. Szabadságait pedig Saint Tropez-ban töltötte a jelenleg házi őrizetben lévő, demokrata liberális Adriean Videanuval, Bukarest volt főpolgármesterével. A Rise Projekt telefonhívására röviden válaszolt: nincs semmilyen folyószámlája Svájcban, egyébként sem hajlandó nyilatkozni.

A szakmájára nézve orvos Gabriel Hanganu 2006-ban helyezett el 630 ezer dollárt titkos svájci folyószámlán. Az orvosból lett üzletember neve ott szerepel a Dan Adamescu és Iosif Armaş román üzletemberek dossziéjában, azzal a váddal, hogy csúszópénzeket osztogatott bíróknak. Gabriel Hanganu orvosként a Fundeni kórházban dolgozott, 1989 után azonban otthagyta szakmáját a gyógyszeripar kedvéért. Ő volt az, aki a Pfizer gyógyszergyár termékeit behozta Romániába, mi több, a cég regionális igazgatójaként is tevékenykedett. Jelenleg jachtokat, motorcsónakokat fogalmazó, legnagyobb romániai bemutatóterem tulajdonosa, de faházak gyártásával is foglalkozik.

Gabriel Hanganu nem tagadja a svájci folyószámláját, azt azonban szerinte az a svájci cég nyitotta meg, amelynek részvényese volt. A bankot is a cég választotta ki, és az is a cég döntése volt, hogy a pénzt „Private Banking” számlán helyezi el. A rajta szereplő összeg pedig a svájci cégtől kapott osztalékokból származik, amelyeket törvényesen bejelentett, és amelyek után adót is fizetett.

A SwissLeaks botrányban Viorel Hrebenciuc neve is szerepel. A kulisszák mögötti politikai játékok szociáldemokrata mestere pillanatnyilag előzetes letartóztatásban van a törvénytelen erdő-visszaszolgáltatások miatt. A képviselő két svájci titkos bankszámlával is rendelkezik, feleségével, Letitiával, fiával, Andrei-jel valamint az 1990-es évek nagy panamájának, az államnak 11 milliárd dolláros veszteséget okozó Megapower botránynak az egyik kulcsszereplőjével, Robert Deutsch-csal együtt.

A titkos számlákat 1996-ban nyitották meg, amikor a Megapower-ógy még nem ért véget. A számlákat, amelyeken közel 90 millió dollár szerepelt, 10 év elteltével tulajdonosai megszüntették. Viorel Hrebenciuc erről az összegről nem számolt be vagyonbevallásában.

Falciani: bátor harcos – vagy ipari kém?

A SwissLeaks botrányt Hervé Falciani, a HSBC bank egykori alkalmazottja robbantotta ki, aki a kétezres évek vége felé 300 ezer bakszámláról gyűjtött össze adatokat. Vannak, akik Falcianit a korrupció elleni bátor harcosként tartják számon, mások szerint azonban nem más, mint ipari kém, aki harmadik félnek adta át az ügyfelek adatait.

Falciani Svájcban megmenekült a letartóztatástól és Franciaországba menekült, ahol hatalmas anyagot adott át a francia hatóságoknak. Ezeket a francia illetékesek más országokkal is megosztották, így indultak be aztán az egész világot behálózó vizsgálatok.

A svájciak Spanyolországban is megpróbálták letartóztatni a kis idei ott tartózkodó Falcianit, ám ismét nem jártak sikerrel, mivel Spanyolországban nem számít bűncselekménynek a banktitkok megsértése. Hervé Falcianira most a Franciaország különleges titkosszolgálatok egyik egysége vigyáz.

A botrány egyre terjed. Belgiumban elfogató parancsot adtak ki a svájci leányvállalat vezetői ellen. Az Egyesült Államokban a demokrata szenátorok a kormányon kérik számon azt, hogy jóllehet a titkos bankszámlákról már öt éve tudomása volt, mégsem nem tett semmit az ügy felgöngyölítéséért. Dániában a hatóságok ígéretei szerint leleplezik mindazokat a dán állampolgárokat, akik svájci titkos számlán elhelyezett pénzekkel igyekeztek kibújni az adózás alól. Franciaországban az illetékesek hasonló ígéretet tettek és európai összefogásra szólítottak fel. Belgiumban együttműködésre szólították fel a bankokat. Londonban szándékos késlekedéssel vádolják fel az illetékeseket, akik a hétezer brit állampolgár titkos számlái közül mindeddig csak ezerszáz számlát vizsgáltak át és a számlákon szereplő mintegy 20 milliárd dollárnyi összegből csupán 135 millió dollár értékű büntetést osztottak ki.

A svájci bank titkos számláinak legtöbb tulajdonosa – 11 ezer ügyfél – egyébként svájci volt, akik több mint 30 milliárd dollárt helyeztek el ilyen számlákon. Magyarország esetében több mint 160 ügyfél nyitott titkos számlát Svájcban, nem egészen 123 millió dollárt elhelyezve rajtuk.

Kimaradt?