Eladja a romániai erdőit a Harvard egyetem

Huszonegy romániai megye területén összesen 32 ezer hektár erdőt bocsát áruba az Egyesült Államokbeli Harvard Egyetem, miután a világhírű felsőoktatási intézményt képviselő romániai cég korrupciós botrányba keveredett – írja az adevarul.ro. Az egyetem 99,99 százalékban tulajdonosa a Scolopax Kft.nek, amelyenek vezetőit letartóztatták pénzmosás és csúszópénz elfogadásának gyanúja miatt.

Az eladási szándékról már novemberben értesítette az illetékes hatóságokat az egyetem, ám a román sajtó pénteken összefüggést vélt felfedezni az értékesítési szándék és a korrupciós botrány között. A gyanú szerint a Scolopax ügyvezetője, Dragoş Lipan Secu feleségével együtt rávette az amerikai intézményt, hogy a valós piaci ár többszörösét fizesse ki az erdőkre, amelyeket magánszemélyektől vásároltak fel.

Rise Project tényfeltáró portál serint a cégvezető összesen egymillió eurót csúszópénzt kapott az erdőtulajdonosoktól a tranzakciók lebonyolításáért. Ráadásul a számvevőszék adatai szerint az erdők egy része sorozatos törvényszegések révén kerültek az értékesítők birtokába.

Azt nem tudni, mi volt a célja az amerikai egyetemnek a romániai erdők felvásárlásával. Tény, hogy a Harvard világszerte birtokol erdőket, mintegy 32,7 milliárd dollár értékben, Brazíliában, Új-Zélandon és Romániában is.

Kimaradt?