Mikházán „visszavágott” a római birodalom

Több százan, talán ezren is lehettek azok, akik szombaton Mikházát választották cépontjuknak, és személygépkocsival vagy autóbusszal a 3R Római fesztiválra látogattak. A szervezők is elégedettek voltak a nap végén, hiszen a változatos program, kicsinek, nagynak egyaránt színvonalas kikapcsolódást nyújtott.

A Csűrszínház előtt gyülekeztek és indultak az egykori római légiósok laktanyájának helyszínére, a falu melletti régészeti ásatásokhoz, hogy ott az isteneknek bemutatott áldozattal kezdetét vegye a harmadik alkalommal megrendezett Római fesztivál.

A régészeti parkba kivonult tömeget, legionáriusokat, római polgárokat, marosvásárhelyi, mikházi és környékbeli civileket a fesztivál ötletgazdája, Pánczél Szilamér régész, a Maros megyei múzeum munkatársa, Soós Zoltán, a múzeum igazgatója, Szélyes Ferenc, a Mikházi Csűrszínház Egyesület elnöke, Lenkei László egyetemi docens, a régészeti kutatócsoport vezetője, Gaull Cicelle adjunktus, a régészeti park tervezője, az építészek koordinátora, Nicoleta Man régész, a múzeum munkatársa, Vajda György, az Artecotur Egyesület elnöke köszöntötte. A fesztivál célja, megismerni egy rég elmúlt kor kultúráját, civilizációját, feleleveníteni annak szokásait, hétköz- és ünnepnapjait. Hamarosan elkészül a régészeti park is, a pavilion már épülőben – hívták fel a figyelmet a rendezvény szervezői, akik azt szeretnék ha mindezzel Mikházát “felfedeznék” a turisták, ha a környék bekapcsolódna az idegenforgalomba.

A Csűrszínházban, annak udvarán és kertjében a rómaiak és a barbárok vertek tanyát. Az I, II, és III. Fórum különböző bemutatókat, műhelyeket, vásárt, borkóstolót, gasztronómiai ismertetőt kínált, míg az Arénában a gladiátorokkal, illetve a rómaiak ellenefeleivel, a barbár harcosokkal ismertették meg a nézőket.

A fesztivált tavaly a reneszánsz rendezvénnyel bővítették ki, ez az idén sem maradt el, így az egykori ferences rendi kolostor és templom kertjében igazi reneszánsz udvar jött létre, ahol kézművesek, művészek, a templomban zenészek várták a látogatókat. Az árnyat nyújtó fák alá kellemes volt a megérkezés a csatakiáltásoktól hangos Aréna után. Itt csend volt, a magyarázó ötvösművész, Kolumbán Árpád köré csoportosuló gyerekek érdeklődése hallatszott, vagy a papírkészítés történetét magyarázó Márton Krisztina, aki bemutatta és megtanította, nemcsak a gyerekeket, de szüleiket is erre a sajátos művészetre, amelyet otthon is lehet végezni, csupán néhány egyszerű eszköz kell hozzá és képzelőerő. A bőrdíszműves, vagy a gyertyakészítő műhelyénél is sokan voltak, ahogy azok is, akik rajzolni, festeni tanultak. A kolostor egyik szobáját sikerült megnyittatnia a szervezőknek. Ott könyvtárszoba volt látogatható, a nemrég Mikházán felfedezett és jelenleg a Teleki Tékában őrzött ferences rend könyvtárának a kiállítása. Nem a könyvek, hanem azok fotói, imitált könyvespolcon mutatták be az értékes köteteket, kötéseiket, címlapjaikat, borítójukat.

Az eseménysorozat legkiemelkedőbb rendezvénye a ferences templomban tartott hangverseny volt, amelyre nagyon sokan voltak kíváncsiak. A Kájoni és kora, Elődeink zenéjéből (17-18. századi régizene) című műsorát mutatta be Flauto Dolce Együttes, amely értő és érző közönségre talált, sok-sok tapsot kapott, amelyet ráadással hálált meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?