Nem ért franciául a francia Scrabble-olimpia nyertese

Egy franciául nem beszélő új-zélandi férfi nyerte meg a francia ajkúak Scrabble-olimpiáját – közölték kedden a verseny szervezői. A Malajziában élő új-zélandi Nigel Richards, aki kívülről megtanulta a Scrabble hivatalos szótárában szereplő szavakat, 2007-ben és 2011-ben már megnyerte az angol ajkúak világbajnokságát is. Most először történt azonban, hogy egy Molière nyelvét nem beszélő versenyző nyerte meg a francia nyelvű versenyt, amelyben 74 játékos vett részt.

Az 1967-ben született férfi – akinek a francia tudása mindössze a bonjour szóra terjed ki és arra, hogy tud franciául számolni – néhány hónapja készült a megmérettetésre, és hétfőn szerezte meg a világbajnoki címet a belgiumi Louvan-La-Neuve-ben – közölte a francia Scrabble szövetség.

Nigel Richards a műfaj elismerten legnagyobb játékosa. Mindössze kilenc hete volt, hogy megtanulja a Scrabble hivatalos szótárát, és megjegyezzen valamennyi 2-10 betűből álló szót – mondta el Antoine Rousseau, a szövetség kommunikációs vezetője.

A hihetetlen fotografikus memóriával és ritka matematikai képességekkel megáldott Richards hétfőn a gaboni Schélick Ilagou Rekawét legyőzve nyerte meg a bajnokságot egy három órás parti után. Kiváló anticipációs képessége van, nem kell kiraknia a betűket ahhoz, hogy szavakat képezzen. Hétfői győzelmét a nézők megtapsolták, de a közönségnek csak tolmács segítségével tudott köszönetet mondani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?