Himnuszügy: levelekkel bombáznák a prefektust

Magyar nyelvű számon kérő levelekkel ostromolják a háromszéki prefektust, aki nem fogadta el a magyar himnusz köztéri énekléséért kiszabott bírságot érvénytelenítő bíróság ítéletet, hanem fellebbezett.

Háromszéken összefogtak az MPP, az RMDSZ, illetve az EMNP tanácsosai, hogy közösen tiltakozzanak a magyarhimnusz-éneklés miatt kitört botrány folytatása miatt. A Magyar Polgári Párt székházában tartott közös szerdai sajtótájékoztatón jelen volt Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki elnöke, Tamás Sándor, az RMDSZ Kovászna megyei elnöke, valamint Bedő Zoltán, az EMNP megyei tanácsosa, aki nem pártja, hanem saját nevében szólalt fel.

Kulcsár Terza József rámutatott, a bírság elleni közös fellépés az MPP és RMDSZ megyei szervezetei által nemrégiben aláírt együttműködési megállapodás folytatása. Elmondta: a háromszéki prefektúra megtámadta a sepsiszentgyörgyi bíróság által hozott döntést, és fellebbezésének indoklásában az alapfokú döntés újratárgyalását kéri, arra hivatkozva, hogy az eddigi tárgyalások során nem vették figyelembe a kormányhivatal indoklásait. A polgári párt elnöke szerint ez hamis állítás, és a botrány folytatása azt a célt szolgálja, hogy „megalázzák a magyar himnuszt”.

Levelet írtak a prefektusnak

Kulcsár Terza József elmondta: szeretnék észhez téríteni Sebastian Cucu prefektust, ezért megfogalmaztak egy magyar nyelvű levelet, amelyben hazai és nemzetközi jogszabályokra hivatkozva rámutatnak, nem tilos a magyar himnusz eléneklése Romániában. Felteszik a kérdést, hogy ezek fényében a prefektus miért támadja meg a bírósági ítéletet, hacsak nem az a célja, hogy etnikai feszültséget keltsen.

Szeretnék, ha ezt a levelet július 20-ig minél több személy aláírná, és saját nevében iktatná a prefektúrán. A kezdeményezők elmondták, hogy az MPP és az RMDSZ polgármesterei és tanácstagjai révén juttatják el a levelet a lakossághoz, illetve begyűjtik és a prefektúrán iktatják is azokat.

Emellett elektronikus formában hamarosan le lehet tölteni a www.haromszekirmdsz.ro honlapról, ahol közzéteszik a prefektus e-mail címét, ahová el lehet majd küldeni. „Elvárjuk, hogy a prefektus a törvényes határidőn belül minden aláírónak személyesen válaszoljon”, szögezte le Kulcsár Terza József.

Tamás Sándor: összefogásban az erő

Tamás Sándor az RMDSZ háromszéki elnöke, a Kovászna megyei önkormányzat vezetője elmondta: értelmes ügyekben a magyar politikai szervezeteknek össze kell fogniuk, hiszen az elmúlt időszakban világosan látszik, hogy Bukarestből irányított, összehangolt támadás éri a magyar közösséget, amelynek célja, hogy meglévő jogosítványainkat is elvegyék. Tamás Sándor példaként felsorolta a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítását, a magyar himnusz büntetést, amelyet a rendezvény után hat hónappal róttak ki. Ide tartozik még a Kovászna megye zászlajának ügye, amelyet négyévnyi hivatalos használat után támadtak meg, és veszítették el a bíróságon.

Hasonlóan alakult a megyeháza épületére kitűzött székely zászló esete, amely ellen ugyancsak négy év után indítottak eljárást, a kovásznai Benedek Géza Szívkórház névmódosítási akciója, és a Bod Péter megyei könyvtár igazgatójának kinevezése körüli botrány, amelyet kilenc hónappal később támadtak meg, arra hivatkozva, hogy a megyei tanácsnak nem volt joga magyar nyelv ismeretét kérni az állásra jelentkezőktől.

„Megtehetik, mert hatalmukba áll, de nem az övék az ország. Ez az ország nem csak a románoké, hanem azoké is, akik még itt élnek. Az erőfölény alkalmazása számunka nem elfogadható”, szögezte le Tamás Sándor.

Az EMNP kivonta magát

Kulcsár Terza József elmondta, szerették volna, ha a himnuszügyben kezdeményezett levélíró-akciójukhoz csatlakozik az EMNP is, de a párt megyei elnöke, Balázs Attila azt válaszolta, hogy nem kíván részt venni olyan akcióban, amelynek részese az RMDSZ-is.

Tamás Sándor elmondta, meglepődve hallja Balázs Attila visszautasító válaszát, de az EMNP vezetőségének is tudatosítania kellene, hogy nemekre nem lehet magyar jövőt építeni. Ahhoz igenekre és összefogásra van szükség. Ugyanakkor megköszönte Bedő Zoltán néppárti tanácstagnak, hogy csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az EMNP háromszéki önkormányzati képviselője, Bedő Zoltán elmondta, hogy saját- és néppárti tanácsostársa, Tompa György, valamint az őket támogató néppárti tagok nevében vesz részt az akcióban, mert meggyőződése, hogy nemzeti ügyekben összefogásra van szükség, nincs helye a pártoskodásnak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?