Román bíróság: a törvény nem tiltja a magyar himnusz eléneklését

A törvény nem tiltja a magyar himnusz eléneklését, tehát az megengedett – olvasható a sepsiszentgyörgyi bíróság indoklásában, amely alapján érvénytelenítette a Kovászna megyei prefektúra által az MPP-re kirótt 5000 lejes bírságot.

A dokumentumot Kulcsár Terza József, a polgári párt háromszéki elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az indoklás egyrészt megállapítja, hogy nem a megfelelő személyt bírságolták meg, hiszen az eseményt, ahol a magyar himnusz elhangzott, a sepsiszentgyörgyi szervezet rendezte, a megyei szervezetet bírságolták meg, viszont jogi személyisége csak a központi pártirodának van.

A másik indok, hogy kormányhatározat nem írhat felül egy törvényt. A himnuszéneklésre vonatkozó 75/1994-es törvény nem írja elő azt, amit később kormányhatározatban pontosítottak: ha hivatalos küldöttségek látogatásakor eléneklik az adott ország himnuszát, utána el kell énekelni Románia himnuszát is.

Harmadik bírósági érv az, hogy himnuszt csak magánszemélyként lehet énekelni, jogi személyként nem, így egy esemény szervezőjét csak abban az esetben lehet megbüntetni, ha rendbontás történik vagy nincs engedélye a rendezvény megszervezésére.

Kulcsar Terza Jozsef rámutatott: megvan az eredménye az összefogásnak, ilyen a kovásznai Szívkórház nevének megvédése és a magyar himnusz eléneklése miatt kirótt bírság ügye is. A háromszéki prefektúrának 30 nap áll rendelkezésére, hogy fellebbezzen. Az MPP országos elnöke, Biró Zsolt szerint precedens értékű, hogy indoklásában a bíró leírja, hogy amit nem tilt a törvény az megengedett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?