Az MPP bepanaszolta a CNCD-nél a háromszéki prefektúrát

A román kormánynak is állást kell foglalnia a sepsiszentgyörgyi magyar himnuszéneklés miatt kirótt büntetés ügyében. A Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke, Kulcsár Terza József elmondta, az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) is bepanaszolták a Kovászna megyei prefektúrát, amiért az decemberben 5000 lejes bírságot szabott ki a magyar himnusz eléneklése miatt.

A diszkriminációellenes tanácsnál nemrégiben lezajlott az első meghallgatás, a következőre március 24-én kerül sor, amelyre a román kormány egy képviselőjét is behívták. A háromszéki polgári párti politikus úgy vélekedik, diszkrimináció történt, amikor az MPP-t magyar himnusz énekléséért megbírságolta a kormánybiztos, ezért kell számot adnia az ügyben kormány képviselőjének.

Kulcsár Terza József ugyanakkor elégedetlen az Országos Diszkriminációellenes Tanács hozzáállásával is, mert a meghallgatáson kérte, hogy magyarul beszélhessen, de ezt visszautasították, arra hivatkozva, hogy a magyarság számaránya Romániában nem haladja meg a húsz százalékot.

Az MPP a diszkriminációellenes tanácsnál folytatott eljárással párhuzamosan a sepsiszentgyörgyi bíróságon is pert indított a prefektúra ellen, a következő tárgyalási fordulóra március 30-án kerül sor.

Mint ismert a prefektusi büntetés elleni tiltakozásként, decemberben több ezer háromszéki vonult a prefektus ablaka alá, és egy hétig naponta többször is elénekelték a magyar himnuszt. Idén pedig Hantz Péter tudományos kutató tartott egyszemélyes tiltakozó akciót, amikor öt ország himnuszát furulyázta és énekelte el, majd a prefektúrán tett feljelentést maga ellen, amiben kérte, hogy vizsgálják meg, vétett-e a törvények ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?