Furulyával a magyar himnusz bírságolása ellen

Öt ország himnuszának eléneklésével és elfurulyázásával tiltakozott szerdán Hantz Péter a Kovászna megyei prefektúra előtt. A kolozsvári kutató a rögtönzött, egyszemélyes akcióval az ellen tiltakozott, hogy a korábbi háromszéki prefektus, Marius Popica a magyar himnusz elénekléséért / intonálásáért 5000 lejre bírságolta az MPP-t.

Hantz Péter szerdán a prefektúra épülete előtt elénekelte Németország, Franciaország, Oroszország, Nagy-Britannia és Magyarország himnuszát, majd ugyanezeket furulyán is eljátszotta.

„A prefektus maga sem tudta, hogy a himnusz éneklésért vagy intonálásáért bírságolt, ezért biztosra akartam menni, és el is furulyáztam a himnuszokat. Elénekeltem Franciaország himnuszát, a Marseillaise-t, ami a szabadság nemzetközi himnusza is, elénekeltem Európa vezető hatalmának, Németországnak a himnuszát, egy világhatalomnak, Oroszországnak, egy másik világhatalomnak, Nagy-Britanniának a himnuszát, és mellette a magyar himnuszt is. Ha ezért engem megbüntetnek, akkor ezzel egész Európában botrányt lehet kelteni. Ha pedig nem büntetnek meg, akkor a magyar himnusz elénekléséért sem lehetne büntetni” –nyilatkozta Hantz Péter.

A kolozsvári fizikus szeretett volna a prefektussal is szóba állni, de mivel senki nem reagált az akciójára, a Kovászna megyei kormányhivatal iktatójába leadott egy saját maga ellen megfogalmazott panaszt, amelyben azt kéri, vizsgálják meg, hogy vétett-e a törvények ellen, amikor elénekelte és elfurulyázta az öt ország himnuszát.

Mint ismert, Hantz Péter 2006-ban a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem kétnyelvűségét szorgalmazta, majd az egyetem épületében saját kezűleg helyezte el a magyar nyelvű táblákat, amiért később menesztették állásából.

Mint arról beszámoltunk, a háromszéki prefektusi himnuszbüntetést követően decemberben egy hétig minden nap több százan, majd több ezren énekelték a magyar himnuszt Sepsiszentgyörgyön, a prefektúra épülete előtt. Ugyanakkor a kormányhivatal épülete elé visszahelyezték a SIC – Terra Siculorum óriáspannót is.  

Kapcsolódók

Kimaradt?