MPP

Himnusz éneklő akciókat szerveznek a háromszéki prefektúra előtt

Magyar-himnusz éneklő akciókat szerveznek a háromszéki prefektúra előtt. Ezzel tiltakoznak az ellen, hogy Marius Popica kormánybiztos példátlan bírságot rótt ki a Magyar Polgári Pártra, amiért a június 4-i sepsiszentgyörgyi Trianon megemlékezésen, köztéren elénekelték a magyar himnuszt.

December 15 és 21. között minden hétköznap délután, háromnegyed négy és háromnegyed öt között a prefektúra sepsiszentgyörgyi székháza előtt szervez magyar-himnusz éneklést a Magyar Polgári Párt. Bálint József, a párt sepsiszentgyörgyi elnöke elmondta: ezekre az eseményekre várnak mindenkit, aki úgy érzi az egész erdélyi magyarságot sértette meg a prefektus azzal, hogy himnuszéneklésért büntetést adott.

A szervezők a meghatározott időpontokban a prefektúra előtt várják a csatlakozókat, és amint összegyűlt egy kórusnyi ember, eléneklik a magyar himnuszt. Egy óra alatt akár többször is, majd másnap megismétlik. Bálint József szerint nem hagyják megfélemlíteni magukat a kormánybiztosi eljárás miatt. Az MPP tervei szerint december 20-án, szombaton, majd december 23-án, kedden az Erzsébet parkba felállított székely zászlónál is szerveznek majd himnuszéneklést. Ezekre az eseményekre az MPP már kiváltotta az önkormányzati engedélyt, amit sürgősséggel meg is kaptak.

Bálint József szerint a tiltakozó megmozdulást ki szeretnék terjeszteni egész Erdélyre, így más szervezetekkel is egyeztetnek, de egyházi vezetőkkel is tárgyaltak arról, hogy az istentiszteletek záróakkordjaként általában elénekelt magyar himnuszt ezúttal ne a templomokban, hanem azok előtt, köztéren énekelje el a közösség.

Marius Popica kormánybiztos példátlan eljárása hatalmas felháborodást keltett, azzal az egész erdélyi magyarságot megsértette, ezért többen jelezték, hogy ha ki kell fizetni az 5000 lejes bírságot gyűjtést szerveznek, de nyilvános himnuszénekléseken is jelen lesznek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?