Himnusz-éneklés: „semmibe veszi a kormány az ügyet”

A kormány semmibe veszi saját intézményeit és a romániai magyar közösség ügyeit, nyilatkozta Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki elnöke azt követően, hogy Ponta-kabinet képviselője nem jelent meg az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) a magyar himnusz eléneklése miatt indított vizsgálat tárgyalásán.

Mint arról beszámoltunk, az MPP panasza nyomán beidézték a kormányt a keddi tárgyalásra, de Kulcsár Terza Józsefnek nem volt akivel megvitatnia a himnuszéneklés miatt kirótt büntetés ügyét. A politikus ismertette álláspontját, és bemutatta Zsigmond Barna Pál Magyarország csíkszeredai főkonzul levelét is a testületnek. A diplomata ebben rámutat, hogy Magyarországon és Európában semmilyen körülmények között nem tilos egy másik ország himnuszának eléneklése.

A polgári párti politikus szerint a diszkrimináció llenes tanácsnak 30 napon belül döntést kell hoznia. Hozzátette: az MPP keresi annak lehetőségét, hogy a bukaresti ügyészségen feljelentést tegyen a kormány ellen, amiért elmulasztott reagálni egy intézmény idézésére.

A magyar himnusz eléneklése miatt a háromszéki prefektúra által kiszabott 5000 lejes büntetést ügyét március 30-án, hétfőn tárgyalja a sepsiszentgyörgyi bíróság is, emlékeztetett Kulcsár Terza József, aki szerint céljuk, hogy a bíróság felfüggessze a kiszabott büntetést, illetve alkotmányellenesnek nyilvánítsák azt a kormányhatározatot, amely alapján bírságolt a prefektúra.

Mint ismert a prefektusi büntetés elleni tiltakozásként, decemberben több ezer háromszéki vonult a prefektus ablaka alá, és egy hétig naponta többször is elénekelték a magyar himnuszt. Idén pedig Hantz Péter tudományos kutató tartott egyszemélyes tiltakozó akciót, amikor öt ország himnuszát furulyázta és énekelte el, majd a prefektúrán tett feljelentést maga ellen, amiben kérte, hogy vizsgálják meg, vétett-e a törvények ellen. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?