Együtműködik az RMDSZ és az MPP Háromszéken

Az önkormányzati és politikai érdekérvényesítő képesség növelésének érdekében csütörtökön együttműködési megállapodást kötött a háromszéki önkormányzat RMDSZ és MPP frakciója.

Az egyezmény szerint a két párt megyei vezetői és önkormányzati képviselői munkacsoportot hoznak létre, amely nyomon követi Kovászna megye fejlesztési stratégiájának megvalósítását. Abban is megállapodtak, hogy az RMDSZ és az MPP háromszéki frakciói együttműködnek minden olyan nemzetpolitikai kérdésben, amelyek Székelyföld ügyét, a székelyföldi embereket érinti, így együttműködnek a közösségi szimbólumok védelme, elismertetése, tiszteletben tartása és használata érdekében.

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki szervezetének elnöke a megállapodást a stratégiai együttműködés kezdetének nevezte. Kifejtette, hogy eddig is kölcsönösen kiálltak minden olyan nemzetpolitikai kérdésben, amely összefogást követelt, ilyen volt a himnuszénekléshez való jog visszaszerzése, vagy a kovásznai Dr. Benedek Géza szívkórház névváltoztatásának ügye.

Ezt az elkezdett együttműködést formalizálja az írott megállapodás. „Nem egymás erejét akarjuk kioltani, hanem segíteni egymást, ma, amikor sok nehézségbe ütközünk. Célunk, hogy jó politikai hangulatot teremtsünk Székelyföldön, fejlesszük a térséget és jogainkat megvédjük”, mondta Tamás Sándor.

Hozzátette: nem titkolt céljuk, hogy a megállapodás politikai hatályát kiterjesszék a 2016-os önkormányzati és parlamenti választásokra is, az erre vonatkozó döntéseket két szervezet országos testületeinek kell meghozniuk az év második felében.

Az MPP Kovászna megyei elnöke, Kulcsár-Terza József szerint el kell különíteni a magyarországi és az erdélyi politizálást. „Vannak ügyek, ahol össze kell fogni, erőt kell felmutatni. Továbbra is ezt kell üzennünk Bukarestnek, hogy egységben képviselni  tudjuk a magyar ügyet. Ha valaki együttműködik, azt jelenti, hogy a közösségért akar tenni” – fogalmazott.

Kulcsár-Terza szerint mindig tudtak egyeztetni az RMDSZ-el, a közös munkacsoport révén pedig érvényesíteni tudják ötleteiket. Kiemelte ugyanakkor, hogy az aláírt egyezmény garantálja a polgári párt identitásának és önállóságának megőrzését.

Kimaradt?