A kormány megbuktatásáról szavaz a parlament

Elutasította pénteken a parlament a kormány elleni bizalmatlansági indítványt, amely a szükséges 278 helyett csak 194 támogató szavazatot kapott. "Van kormányunk, van parlamenti többségünk, megyünk tovább" - jelentette ki az eredményhirdetés után Victor Ponta miniszterelnök.

13.15: Alina Gorghiu, a PNL társelnöke bejelentette, hogy az ellenzék az őszi ülésszakban újabb bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen. Meggyőződése szerint ez már sikeres lesz.

13.10: "Van kormányunk, van parlamenti többségünk, megyünk tovább" - jelentette ki az eredményhirdetés után Victor Ponta miniszterelnök.

13.06: Kihirdették a szavazás eredményét: a szükséges 278 helyett csak 194 támogató szavazatot kapott a bizalmatlansági indítvány, így a kormány a helyén marad. A bizalmatlansági indítvány ellen 17-en szavaztak, 7 szavazatot érvénytelenítettek. A kormánytöbbség nem vett részt a szavazáson.

12.20: Victor Ponta és még néhány szociáldemokrata politikus kivételével a PSD-s honatyák nem vettek részt a szavazáson.

12.10: Elkezdődött a titkos, urnás szavazás.

11.35: Felszólalt Márton Árpád (RMDSZ), Eugen Tomac (PMP) és Mircea Geoană (PSRO).

11.05: A PNL társelnöke, Alina Gorghiu felszólalásában arra kérte a kormánytöbbség képviselőit és szenátorait, hogy ne "nyájszellemben" szavazzanak. Victor Ponta magatartását egy diktátoréhoz hasonlította. Szerinte a kormányfő retteg a választásoktól, a tilatkozó akcióktól és a szabad sajtótól. "Tudom, hogy nem akarják már PSD-elnöknek Victor Pontát. Ma elveszíthetik a kormányzást, de visszanyerhetik a választók megbecsülését" - mondta a szociáldemokrata honatyáknak.

11.00: Victor Ponta miniszterelnök felszólalásában furcsának nevezte, hogy a bizalmatlansági indítvány olyan mulasztást (a választási törvény módosítását) kér számon a kormányon, amelynek megoldása a parlament hatásköre. Azt mondta: szerinte az ellenzék is rá fog jönni arra, mennyire káros a román demokráciára, hogy a kormány sorsa a parlament helyett az ügyészségen dől el. Ezzel az ellene indított bűnvádi eljárásra utalt.

10.50: A felszólalások következnek. Elsőként Crin Antonescu szenátor, a PNL volt elnöke lépett fel a szószékre. Azt mondta, megszavazza az indítványt, de nem a külföldön élő románok választói jogainak korlátozása miatt, hanem azért, mert a kormány a törvényt megszegve nem írt ki időközi választásokat  a megüresedett parlamenti mandátumú válaszókerületekben.

10.22: A bizalmatlansági indítvány szövegét a liberális Viorel Badea szenátor olvassa fel. Amikor az első mondat elhangzott, Victor Ponta elhagyta az üléstermet.

10.15: Elfogadták a napirendi pontokat. Victor Ponta és miniszterei is a parlamentben vannak.

10.04: Megérkezett a miniszterelnök is. Victor Ponta a sajtónak azt nyilatkozta: egy kicsit izgul.

9.58: Gyülekeznek az ülésteremben a képviselők és a szenátorok.

A kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) és az Országos Szövetség Románia Haladásáért (UNPR) már jelezte, hogy tartózkodnak a szavazáskor. Az RMDSZ-frakciók tagjai nem szavaznak az indítvány ellen: lelkiismeretükre van bízva, hogy tartózkodjanak, vagy támogassák – közölte korábban Kelemen Hunor szövetségi elnök.

A parlamenti frakciók létszámának megoszlása pártonként: PSD – 207, UNPR – 54, PNL – 174, RMDSZ – 25, PC-PLR – 38, nemzeti kisebbségek – 17, demokrata néppártiak – 14, függetlenek – 25. Korábban a PNL társelnöke, Vasile Blaga is elismerte, hogy a kormány megbuktatásra kicsi az esélyük, mert a kormánypártoknak legkevesebb 298 szavazatuk van.

A parlamenti erőviszonyokon vélhetően az sem változtat, hogy időközben bűnvádi eljárás indult Victor Ponta miniszterelnök ellen, Ioan Rus szállításügyi miniszternek pedig botrányos körülmények között kellett távoznia csütörtökön a kormányból.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?