Pontát „meghurcolták” a tüntetésen Kolozsváron (VIDEÓ)

Felmossuk Pontával a padlót! - ezzel a felkiáltással vonszolt végig a földön egy Mickey Mouse plüssállatot az egyik tüntető csütörtök este Kolozsváron.

A Ponta lemondását követelő tiltakozáson a Mickey Mouse-nak nem csak a föld, hanem egy állkapocs is kijutott: a plüssállat tulajdonosa önmaga és mások szórakozására a játékfigurát felkínálta a megmozduláson jelen lévő egyik kutyának. A miniszterelnök mint Miki egér egyébként a tüntetésen számtalan formában feltűnt.

https://www.youtube.com/watch?v=l7xcET7KH-U&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=Z__FaYV4AmE&feature=youtu.be

A csütörtök esti tüntetés nem csak a fenti jelenet miatt különbözött az eddigi megmozdulásoktól. A megszokott arcok mellett ezúttal a "kártiergyerekek" is utcára vonultak, akik néhol kíméletlen vulgaritással fejezték ki pannóikon, mit gondolnak a miniszterelnökről és a kormány tagjairól, például a csütörtökön lemondott Ioan Rus szállításügyi miniszterről.

A tüntetők a klasszikusnak számító Jos Ponta! (Le Pontával!), Jos, Ponta, jos, ești un mincinos! (Le veled, Ponta, hazug vagy!), Parlament penal, marș la tribunal (Bűnöző parlament, mars a bíróságra!) mellett új szlogenek is előrukkoltak.

Az egyik vissza-visszatérőt itt hallgathatja meg.

Miért vonultak utcára?

A tiltakozók Kolozsváron, akárcsak Bukarestben felháborodásukat fejezték ki amiatt, hogy a parlament megakadályozta a miniszterelnök elleni bűnvádi eljárás lefolytatását. „Ha nem bűnös, nincs mitől tartania, a parlament és Ponta viselkedése éppen azt bizonyítja, hogy nagyon is bűnös a miniszterelnök sok mással együtt. Felháborító, hogy egyesek a törvény fölött állnak. A kényük-kedvük szerint módosíthatják a törvényeket, ahogy éppen az érdekeik megkívánja” - magyarázta az egyik tüntető. „Semmi egyebek nem akarunk, csak hogy ugyanaz vonatkozzék a honatyákra, miniszterekre, mint ránk” - tette hozzá egy másik.

Kolozsváron a körülbelül ezer tüntető a főtéri gyülekező után a prefektúra elé vonult, majd visszatért a Főtérre. Bukarestben körülbelül négyszázan vonultak utcára.

A PSD bejelentette, lemond annak a tiltakozó akciónak a megszervezéséről, amelyet péntekre, a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos szavazás napjára terveztek Bukarestben. A megmozdulás célja az lett volna, hogy ezáltal is támogatásukról biztosítsák Victor Ponta miniszterelnököt. Szerdán a PNL is bejelentette, hogy lemond a pénteki élőláncos megmozdulásról Bukarestben amiatt, mert közben jóváhagyták a PSD megmozdulását is.

Kapcsolódók

Kimaradt?