Mintegy húszezer tatárantilop pusztult el Kazahsztánban

Mintegy 20 ezer veszélyeztetett tatárantilop (szajga) múlt ki néhány nap alatt fertőzés miatt Kazahsztánban - jelentették be szerdán a közép-ázsiai ország északi részén fekvő Kosztanaj térség polgári védelmének illetékesei. A szakemberek közölték, hogy mintegy ötszáz önkéntes segíti őket abban, hogy felvegyék a harcot az állatok elhullása ellen.

Nem hivatalos adatok szerint az elhullás még nagyobb lehet, meghaladhatta akár már a 30 ezret is. A hosszú szarvú, a disznóéhoz hasonló  hatalmas, duzzadt orrüregű állatok eredetileg a Mongóliától Európáig húzódó nagy kiterjedésű területen éltek. Jelenleg azonban a Természetvédelmi Világalap (WWF) a súlyosan veszélyeztetett fajok között tartja őket számon.

Az 1990-es években még mintegy egymillió szajga élt Kazahsztánban, egyedszámuk azonban az állat hosszú szarvának megszerzéséért folyó vadászat miatt 20 ezerre csökkent. A kazah hatóságok betiltották vadászatukat, és populációjuk mintegy 187 ezerre nőtt.

2010-ben és 2011-ben szintén járvány tizedelte az állatokat, akkor pasztörellózis (nyúlvész) fertőzésről beszéltek a szakemberek.

Kimaradt?