Marosvásárhelyen is áthalad a zarándokvonat

Kolozsvár után Marosvásárhelyen is áthalad a Boldogasszony zarándokvonatot. Kolozsváron a Csíksomlyóba tartó vonat csütörtökön 15:45-kor, Marosvásárhelyen 18:30 körül fut be.

Kolozsváron a kolozsvári magyar főkonzulátus képviselőin kívül többek között ifjúsági szervezetek is fogadják a búcsúba tartókat

Marosvásárhelyen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében köszöntik a zarándokokat.  Tavaly elkerülte Marosvásárhelyt, ám idén áthalad rajta a vonat. Idén a Boldogasszony zarándokvonaton kívül a Rákóczi Ferenc emlékvonat is útnak indul pénteken Magyarországról Csíksomlyóba. 

A Boldogasszony programja

A program szerint május 21-én, csütörtökön 7:58-kor, Budapesten a Nyugati pályaudvar 10. vágányáról Beer Miklós váci megyéspüspök áldásával indul a 15 kocsiból álló Boldogasszony szerelvény, amelyen 800 zarándok utazik majd. A szervezők által közzétett program szerint délután háromnegyed négykor érkezik a zarándokvonat Kolozsvárra, ahol Mile Lajos főkonzul köszönti a résztvevőket, majd Ft. Kovács Sándor főesperes imája után indulnak tovább.

https://www.youtube.com/watch?v=coQIgPI1XAg&feature=youtu.be

Marosvásárhelyre a menetrend szerint fél 7 után 9 perccel érkezik a különvonat a nagyállomásra, ahol rövid ünnepség keretében Ft. Oláh Dénes főesperes köszönti a csíksomlyói búcsúba tartó zarándokokat.

A vonat 21:14-kor megáll Maroshévízen, Czirják Károly köszöntője után indulnak tovább, hogy 22:00 órára megérkezzenek az utasok Gyergyószentmiklósra. Itt már hagyományosan kisebb tömeg várja a zarándokokat. Az ünnepélyes fogadást Ft. Portik Hegyi Kelemen főesperes imája és áldása zárja.

Május 22-én Madéfalva (10:27) érintésével a Gyimes-völgyébe robog a vonat. Itt a Kontumáci kápolnánál helyi csángókkal együtt szentmisén vesznek részt (14:00), melyet Tamás József püspök mutat be, és Tímár Asztrik ferences atya prédikál majd.

A szombati csíksomlyói búcsú után, május 24-én, pünkösdvasárnap 8:00 órától ünnepi szabadtéri szentmise lesz Gyergyószentmiklós főterén. Itt Portik Hegyi Kelemen főesperes lesz a főcelebráns, és Böjte Csaba ferences szerzetes mondja a szentbeszédet.

Május 24-én a hazafelé tartó úton Nagykároly (18:45) után Debrecenben (19:59) lesz köszöntő ünnepség. Debrecenben Ft. Felföldi László helynök-plébános köszönti majd a hazatérő nagyszámú zarándokot.

Marosvásárhelyt ekkor érintette legutóbb

A csíksomlyói búcsúba tartó zarándokvonat két évvel ezelőtt haladt át legutóbb Marosvásárhelyen, ahová több mint egy órás késéssel érkezett, de ami nem akadályozta meg a vasúti pályaudvaron gyülekezőket, hogy türelmesen várakozzanak. A tömeg tapssal fogadta akkor a beérkező vonatot, a marosvásárhelyiek kisebb ajándékokat adtak fel az utasoknak, házi készítésű kalácsot és süteményt, útravalót a zarándoklatra. A vonat alig pár percet időzött az állomáson, máris indult tovább, több százan integettek utána.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács az idén is megszervezi a zarándokvonat fogadását Marosvásárhelyen, hogy pár perc erejéig találkozzanak a Csíksomlyóra igyekvőkkel, hogy megcsodálhassák a nosztalgiavonatot, illetve, hogy együtt fohászkodjanak a zarándokokkal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?