Közzétették a csíksomlyói búcsú programját

Idén május 22-26. között zajlik a csíksomlyói zarándoklat, pünkösdi búcsú. Az idei esemény színvonalát az is emeli, hogy felújítják a csíksomlyói Hármashalom-oltárt.

A Makovecz Imre tervei alapján 19 évvel ezelőtt készült, a pünkösdi zarándoklat búcsús szentmiséjének helyszínéül szolgáló építmény felújítása mára elkerülhetetlenné vált. A munkálatok során kicserélik a tető zsindelyborítását, korszerűsítik a szigetelést és a vízelvezetést. Mivel öt évvel ezelőtt villámcsapás érte az oltár keresztjét, ezért az építményre villámhárítót is szerelnek.

Böjte Mihály, a csíksomlyói ferences rendház házfőnöke megjegyezte, hogy a szerződés értelmében egy héttel a búcsú előtt be kell fejeznie a kivitelezőknek a munkálatokat, és reményét fejezte ki, hogy ezt be is tudják tartani.

A kegyhely jubileumi év keretében - egyebek mellett a pünkösdi búcsún - emlékezik meg arról, hogy ötszáz éve készítették el a csíksomlyói Szűzanya-szobrot.

A május 22-26. közötti csíksomlyói búcsúra ismét több tízezer zarándokot várnak. Idén II. Rákóczi Ferenc tiszteletére díszítették fel a csíksomlyói pünkösdi búcsúba induló Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz zarándokvonat mozdonyát, a járművet sajtótájékoztatón mutatták be korábban Budapesten, a Nyugati pályaudvaron.

https://www.youtube.com/watch?v=if_BLsXAW4w&feature=youtu.be

Idén Jakubinyi György érsek lesz az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú szónoka.

Az ünnepi program:

Péntek (május 22.)

Este a 19 órakor kezdődő szentmise nyitja meg a pünkösdi búcsút Csíksomlyón, amelyet a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás követ.

Szombat (május 23.)

Reggel 5.30-tól folyamatos gyóntatás és áldoztatás zajlik a ferences kolostor négyszögletű udvarában;

Szentmisék reggel 7-kor és 8-kor a kegytemplomban;

A kordon a főpapság vezetésével 10.30-kor indul a csíksomlyói ferences kolostor elől;

Ünnepi szentmise 12.30-tól a Hármashalom oltárnál (a Kis- és Nagysomlyó hegyek közötti Nyeregben);

Este 19.00 órakor szentmise a kegytemplomban, majd éjszakai virrasztás.

Vasárnap (május 24.)

Reggel 7 és 8 órától szentmise a kegytemplomban, és folyamatos áldoztatás és gyóntatás a kolostor négyszögletű udvarában;

Délelőtt 10:30 órakor ünnepi szentmise a kegytemplomban;

Este 19 órától szentmise a kegytemplomban.

Hétfő (május 25.)

A szentmisék ünnepi sorrendje a kegytemplomban: reggel 8.00 órától, délelőtt 10.30 és este 19 órától.

Kedd (május 26.)

Szent Antal ünnepén a szentmisék reggel 8.00, délelőtt 10.30 és este 19.00 órától vannak a kegytemplomban.

A csíksomlyói pünkösdi búcsú ideje alatt forgalomkorlátozások vannak érvényben. Az eddigi gyakorlat szerint a felhajtás Csíksomlyóra péntek délután 15-16 óráig korlátozás nélkül engedélyezett. Péntek délutántól szombat reggel 6 óráig azok a gépkocsik, illetve autóbuszok hajthatnak fel a Kegytemplomig, melyeknek a rendszámát az adott szállásadó lejelentette a helyi polgármesteri hivatalnál. Szombat reggel 6 órától vasárnap délig teljes felhajtási tilalom van érvényben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?