Pénteken érkezik a Rákóczi Ferencz emlékvonat

A szokásoktól eltérően ebben az évben két különböző nap haladnak át a csíksomlyói zarándokok Kolozsváron. Az eddigi években a két szerelvény egymást követően, félóra különbséggel futott be a kolozsvári állomásra.

Ahogy azt már korábban bejelentették a Boldogasszony zarándokvonat, csütörtökön, május 21-én érkezik majd, délután háromnegyed négykor. Másnap, május 22-én, délután 3 órakor érkezik a Rákóczi Ferencz emlékvonat, várhatóan körülbelül 800 zarándokkal.

„Mindig felemelő érzés fogadni azt a több száz zarándokot az állomáson. Mostanra jól bevált hagyománya van az eseménynek, az utazási irodák előre értesítenek bennünket a menetrendről, hogy idejében fel tudjunk készülni a fogadásra” – monda el Oláh Emese, az RMDSZ Kolozs megyei Nőszervezetének elnöke, a vonatvárás főszervezője. 

Az idő szűkössége miatt az ünnepség többnyire szimbolikus értékű, ellenben fontos üzenetet hordoz az a néhány perc. Ebben az évben is pogácsával várják a vándorokat a szervezők, majd az Örödgtérgye néptáncegyüttes rövid műsorával kedveskednek az átutazóknak. Búcsúzóul Kolozsvár főterét ábrázoló képeslapot kapnak a zarándokvonat utasai a Kolozs megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) jóvoltából.

Az elmúlt években egyre többen kíváncsiak a helyiek közül is az eseményre, remélhetőleg az idén is sokan kijönnek majd a vonatállomásra üdvözölni a zarándokokat. Annál is inkább, hogy ezúttal két nap, csütörtökön és pénteken is fogadjuk a Csíksomlyói búcsúra utazókat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?