Valóban lobbizott az elnöki hivatal vezetője a Schweighofernek?

Az Evenimentul Zilei napilap váratlan dokumentummal rukkolt elő, amely azt bizonyítja, hogy az elnöki hivatal jelenlegi vezetője, Dan Mihalache lobbit folytatott a fakitermelésben érdekelt osztrák cég, a Holzindustrie Schweighofer javára.

E szerint Dan Mihalache 2008-ban, akkor még a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőjeként, levélben kérte a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium egykori vezetőjét, Dacian Cioloşt, hogy lépjen közbe az erdészeti törvény módosításakor az osztrák cég javára. A levél eredetijét ezen a linken éri el.

A levél azért érintheti kellemetlenül Klaus Johannis államfőt, mert korábban az államelnöki hivatal visszaküldte újratárgyalásra a parlamentnek az új erdészeti törvényt, arra hivatkozva, hogy a jogszabály korlátozza a gazdasági csoportok monopóliumát, ez pedig negatívan befolyásolná a gazdaságot.

A törvény előírja, hogy egy gazdasági csoport piaci részesedése egy bizonyos fafajtában maximálisan 30 százalék lehet. Klaus Johannis tagadja, hogy a jogszabályt a Schweighofer befolyására küldte vissza a parlamentnek. Akárcsak Dan Michalache, többször is azt nyilatkozta, hogy nem találkozott a vállalat képviselőivel, nem ismeri őket és nem is keresték meg őt.  

Kapcsolódók

Kimaradt?