Ostobának, populistának nevezte a vasárnapi zárva tartás ötletét Ponta

Populistának és ostobának nevezte a kormányfő azt a módosító indítványt, amely zárva tartásra kötelezné vasárnaponként és ünnepnapokon a 2500 négyzetméternél nagyobb hipermarketeket. Victor Ponta szerint a szigorítással nem nyernének sem az alkalmazottak, akiket hétvégén duplán fizetnek, sem a vásárlók. 

A kormányfő elmondta, a kabinet célja, hogy felpörgessék a fogyasztást, ezért csökkentik például az alapélelmiszerek áfáját (TVA) 24 százalékról 9 százalékra. 

Korábban Lakatos Péter, az Állami Számvevőszék tanácsosa is úgy fogalmazott a maszol.ro-nak, hogy a módosító inditvány több sebből vérzik. 

"Nincs hagyománya nálunk például az internetes rendelésnek, a munkanapok jobb kihasználásának, közlekedései lehetőségeknek – sok esetben szombat-vasárnapra marad az embereknek a bevásárlás. Attól, hogy bezárják az üzletet, az emberek még nem fognak hitéletet sem élni. Ugyanakkor a Romániában kialakult nagy bevásárlóközpontok, amelyek nem feltétlenül a város szélén vannak, a kispénzű városi lakóknak egy hétvégi kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak, a zárva tartás éppen a lakosokat és a hipermarketek dolgozóit érintené rosszul" - magyarázta Lakatos Péter.

A modósító javaslat két kezdeményezője, a Nemzeti Liberális Párt két képviselője, Nini Săpunaru és Tinel Gheorghe azzal indokolták indítványukat, hogy ennek köszönhetően fellendülhetne a hagyományos kereskedelem. 

A honatyák szerint a zárva tartásra kötelezés azért is lenne hasznos, mert a vásárlók több időt töltenének a családban vasárnap, és több idejük maradna a mozgásra és egyéb szabadidős tevékenységre.

A honatyák a 2009/321-es törvényt akarják módosítani úgy, hogy a kiskereskedelemben tevékenykedő, 2500 négyzetméternél nagyobb, élelmiszereket és nem élelmiszereket áruló üzletek kötelező módon zárva legyenek vasárnaponként és ünnepnapokon.

A képviselők úgy vélik, hogy a kötelező zárva tartás arra kényszerítené a vásárlókat, hogy a napi és heti vásárlást munkanapokon vagy a hétvége első felében végezzék el. Szerintük a törvénymódosításnak kedvező hatása lenne a román mezőgazdasági termelőkre, akik több árut tudnának eladni a hagyományos piacokon, és így a hazai termelők nagyobb támogatásban részesülnének, akárcsak a kis boltokat működtetők.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?