"Romániában nem működne a vasárnapi zárva tartás"

Sok sebből vérzik az a módosító indítvány, amely zárva tartásra kötelezné vasárnaponként és ünnepnapokon a 2500 négyzetméternél nagyobb hipermarketeket – mondta a maszol.ro megkeresésére Lakatos Péter. Az Állami Számvevőszék tanácsosa szerint két „noname” képviselő javaslata ez, nincs sok esély az elfogadására.

Ha még parlamenti képviselő volna, megszavazná ezt a kezdeményezést?

Semmiképpen nem szavaznám meg, mert nem szeretem azt a hibát, amit 2007 óta folyamatosan követ el a román politikai osztály: próbálnak átvenni olyan dolgokat az Európai Unió fejlett országaiból, amelyeknek nincs meg a feltételük itthon. Nincs hagyománya nálunk például az internetes rendelésnek, a munkanapok jobb kihasználásának, közlekedései lehetőségeknek – sok esetben szombat-vasárnapra marad az embereknek a bevásárlás. Attól, hogy bezárják az üzletet, az emberek még nem fognak hitéletet sem élni. Ugyanakkor a Romániában kialakult nagy bevásárlóközpontok, amelyek nem feltétlenül a város szélén vannak, a kispénzű városi lakóknak egy hétvégi kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak, a zárva tartás éppen a lakosokat és a hipermarketek dolgozóit érintené rosszul.

Említette a hitéletet. Véleménye szerint a módosítást benyújtó képviselők azt szeretnék elérni, hogy mall helyett templomba járjanak az emberek?

Azt akarják, hogy legyen valami, a nevükhöz köthető téma, amiről beszélnek. Két „noname” képviselőről beszélünk, úgy értem, nem arról híresek, hogy komolyabb hozzájárulásuk lett volna a parlamenti vitákhoz vagy a törvények módosításához.

A képviselők tervezetük indoklásában a család védelmére hivatkoznak, holott – mint azt az imént említette – a bevásárlóközpontok egyfajta kikapcsolódási lehetőségként szolgálnak az emberek életében…

Rengeteget járok Európába, nemrég egy utazás során össze tudtam hasonlítani Magyarországot, Szlovákiát, Lengyelországot, a balti államokat, a finneket, svédeket, norvégokat. Rögtön látszottak a különbségek: a volt szocialista országok nagyot léptek előre főleg a turizmus területén, és ha itt vasárnap be kellene zárni a hipermarketeket, az problémát okozna. Léteznek országok, ahol hagyománya van a vasárnapi bezárásnak, nekik ez nem okoz gondot. Nálunk aonban olyan törvényt hozni, amely erősen érinti a lakosságot, és nem is alulról megfogalmazott igény, az baj. Ha lenne egy valós igény erre, kiírhatnánk egy népszavazást.

Lát arra esélyt, hogy ezt a módosítást megszavazzák a törvényhozók?

Nem. Vannak a parlamentben, akik logikusan gondolkodnak – alacsony a parlament elfogadottsága, hibáznak is, de azt nem lehet mondani, hogy mindenki hülye.

A HVG ovasóinak visszajelzése alapján a külföldi tulajdonú áruházláncoktól a vásárlóközönség 15-20 százalékát is elterelhette a kisboltok és a piacok felé, Magyarországon. Az összes nehézség ellenére 10 emberből 8 még most is a hiperket választja, és a vasárnapi bevásárlást átteszi másik napra. Egy másik cikkben azt írják, egy felmérés szerint az AsiaCenter vásárlóinak 85 százalékát kimondottan zavarja az új szabály, 39 százalékuk technikai nehézségként, 20 százalékuk pedig elvi problémaként éli meg a korlátozást.

Magyarországon megszavazták a módosítást.

Ott van egy pártfegyelem, egy erős vezető és erős párt, ahol kevesen merték azt mondani, hogy nem szavazzák meg. Romániában nem lehet pártvonalon kötelező utasításokat kiadni úgy, mint Magyarországon.

Mit gondol a kérdés gazdasági vetületeiről?

Látszik Magyarországon, hogy csökkent a kereskedelem bevétele, ami azért is történhet meg, mert akik vásárolni mennek el, költenek még egy kiflire, egy üdítőre, mert a gyerek megkívánja – tehát megveszik azt is, amit egyébként a polcon hagynának. Emellett drasztikusan csökkent a mozik forgalma is.

Címlapi fotónk forrása: presalocala.ro

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?