Az RMDSZ Nőszervezete tárgyalást kezd a román pártok nőszervezeteivel

Huszonöt év óta először sikerült egy asztalhoz ültetni a parlamenti politikai pártok és politikai alakulatok nőszervezeteinek képviselőit, az Emberjogi bizottság által szervezett “Egyenlők, de különbözők” című konferencián, melyet Biró Rozália, szenátor, az Emberjogi Bizottság elnöke kezdeményezett a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség napjának alkalmából Bukarestben.

„A konferencia célja részben a politikai pártok és alakulatok nőszervezeteinek együttműködését beindítani, részben pedig azt a törvénykezdeményezést útjára engedni, amely március 8-át a Nők napjának és november 19-ét a Férfiak napjának minősíti országos szinten, ugyanis, ez utóbbi esetében nincs erre vonatkozó törvény jelen pillanatban Romániában” – fogalmazott Biró Rozália szenátor, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke.

A sokrétű tapasztalatok összegzése azt mutatja, hogy Romániában komoly esélyegyenlőtlenségek mutatkoznak, úgy a nők és férfiak bérezésének, mint a nőknek döntéshozatali szerepkörben való érvényesülésének, valamint az alkalmazásnak a területén.

„A feladatunk az, hogy megtaláljuk azokat az eszközöket, amelyekkel ezeket az esélyegyenlőtlenségeket csökkentsük, továbbá elérjük az Európai Uniós átlagokat ezen a területen, a nők politikai életben és döntéshozatalban való részvétele is jóval az Európai átlag alatt van országunkban. Példaként említve: a román parlamentben dolgozóknak mintegy 13% -a nő, holott az Európai Parlamentben ez az arány 34%. Hasonló a helyzet a helyi politikai döntéshozatalban is, ahol a nők részaránya igen hangsúlyosan elmarad a férfiakétól” – hangsúlyozta Biró Rozália. Ugyanakkor hozzátette: „Nagyon sok nő esetében a hatványozott diszkriminálásról is beszélnünk kell, mint például a fogyatékkal élő hölgyek, az idős hölgyek vagy pedig a különböző nemzeti kisebbségekhez tartozó hölgyek esetében.”

Laczikó Biró Enikő, az Etnikumközi Hivatal államtitkára kifejtette: „A tavalyi év során az európai parlamenti választások alkalmával, a megyei, területi nőszervezetekkel együttműködve, lehetőségünk nyílt saját jelöltet állítani, Hegedüs Csilla személyében. Ennek a kampánynak a keretén belül főbb célkitűzést fogalmaztunk meg, melyek között az első a férfiak és nők fizetésének egységesítése volt, megoldásokat keresve a munkahelyen történő diszkriminatív intézkedésekre. Második célkitűzésünk a családtervezésre vonatkozott, egy rugalmasabb munkaidő bevezetését szorgalmazva a hölgyek számára annak érdekében, hogy helyt tudjanak állni úgy a családi életben, mint szakmai téren. Nem utolsó sorban pedig a nők közéletben való szerepvállalásának, valamint a vállalkozói szellem elősegítésnek ösztönzését tűztük ki célul, hiszen egy országot nélkülük nem tudunk felépíteni. Ezek a célok ma is ugyanolyan érvényesek, és ezek vezérel mindennapi tevékenységünket.”

A konferencia jelenlevői közös álláspontot fogadtak el arra vonatkozóan, hogy negyedévenként a parlamenti politikai pártok és alakulatok nőszervezetei konzultációt tartanak annak érdekében, hogy megoldást dolgozzanak ki a gyermekek jogainak védelme, a családpolitika, illetve a hatványozottan diszkriminált nők problémáinak és az egészségügyi ellátásban fellelhető diszkriminációnak a kérdéskörében.

 

Kimaradt?