„Gyermekei jelenlétében dúlták fel Ráduly Róbert otthonát”

Tiltakozik az RMDSZ Nőszervezet amiatt, hogy a korrupcióellenes ügyészség hajnali órákban, a gyanúsítottak kiskorú gyermekeinek jelenlétében tartott több alkalommal is házkutatást magyar politikusoknál.

Így történt ez legutóbb, Csíkszereda polgármestere és alpolgármestere, Ráduly Róbert és Szőke Domokos, illetve korábban Mezei János. Gyergyószentmiklós polgármestere esetében is – írják közleményükben. „A házkutatáson jelen voltak az említettek családtagjai, többek között kiskorú gyermekeik is, akik akaratukon kívül tanúi voltak a családi otthon idegenek általi feldúlásának” – emlékeztet a Nőszervezet.

Leszögezik: figyelembe véve a gyermek jogairól szóló nemzetközi egyezményt, a gyermekek védelméről szóló törvény előírásait és azt a tényt, hogy ilyen traumákat egy emberélet alatt sem lehet feldolgozni, elfogadhatatlannak tartják az ilyen eljárásokat egy olyan államban, amely európai jogállamnak tartja magát.

„Ezúton hívjuk fel a közvélemény figyelmét, és kérjük a civil szervezetek és a gyermekjogvédelem terén hatáskörrel rendelkező szervek támogatását abban, hogy leküzdjük az állami intézmények hatalommal való visszaéléseit, és érvényt szerezzünk a gyermekek alapvető jogainak, amelyeket minden állami intézménynek figyelembe kell tartania, amikor döntéseket hoz, intézkedik, eljár” – olvasható a közleményben.

Mint ismert, Ráduly Róbert és Szőke Domokos ellen bűnvádi eljárás indult korrupció gyanújával, mindketten háziőrizetbe kerültek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?