Péntektől kötelező az egészségügyi kártya

Bár péntektől, május elsejétől kötelező az egészségügyi kártya, félmillióan még mindig nem kapták meg az azonosítót - derül ki az Országos Egészségbiztosító Pénztár szerdai közleményéből. A pénztár tájékoztatása szerint összesen 13,6 millió kártyát osztottak ki eddig.

Mint ismert, május elsejétől kizárólag az egészségügyi kártyával tudjuk igazolni, hogy biztosítottak vagyunk. Az elektronikus kártyát azért vezetik be, hogy megelőzzék a visszaéléseket. A kártyával a felhasználó nem csak azt igazolja, hogy biztosított, hanem nyomot is hagy a rendszerben arról, hogy a kért egészségügyi szolgáltatásokat tényleg elvégezték. A biztosító így nem fizet olyan szolgáltatásokért, amit el sem végeztek.

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár közleménye szerint a félmillió személy esetében, aki nem kapta meg a kártyát, a következőképpen járnak el: a szolgáltatók ellenőrzik, hogy fizet-e egészségügyi hozzájárulást az illető, a nyújtott szolgáltatásokat pedig külön monitorizálja a biztosító.

Hogy mindenkihez eljusson az azonosító, a megyei pénztárak együttműködnek egymással.

Azok az orvosok, kórházak, akik nem üzemelik be május elsejétől az egészségügyi kártyás biztosítási rendszert, azaz nem használják a kártyaolvasókat, nem térítik meg az általuk nyújtott szolgáltatások költségeit. 

Kapcsolódók

Kimaradt?