Csak április elsejétől lesz kötelező az egészségügyi kártya

Gondok vannak az egészégügyi kártya bevezetésével, ezért a kormány azt tervezi, hogy február elseje és március 31. között még együtt fut a jelenlegi és az új biztosítási rendszer, április elsejétől viszont kötelező lesz a kártya használata a háziorvosi rendelőkben, a kórházakban és a gyógyszertárakban.

Mint ismert, a kormány eredetileg február elsejétől tette volna kötelezővé a kártya használatot. Ám ezek kiosztása január végéig nem fejeződik be, és sok háziorvosnak még kártyaleolvasója sincs. Ezért a kormány egy határozatban meghosszabbítaná a határidőt: március 31-ig az orvosok és a kórházak munkahelyi igazolást is elfogadnak arról, hogy a betegnek biztosítása van. Az igazolást kiállíthatja a biztosító is.

A kormányhatározat tervezete szerint sürgősségi orvosi ellátás továbbra is ingyenes marad. A kormány azt is tisztázza, hogy a kártyára csak olyan adatok kerülhetnek fel, amelyekbe a biztosított is beleegyezik. Így opcionális lesz azoknak az adatoknak a feltüntetése, hogy valaki szeretne-e szervdonor lenni vagy sem, milyen krónikus betegségekben szenved és milyen a vércsoportja.

Abban az esetben, ha valaki betöltötte a 18. életévét és még nem kapott kártyát, április elsejéig papírigazolásokkal bizonyíthatja, hogy biztosított, vagy interneten, a hozzá tartozó egészségügyi biztosítópénztár site-ján is ellenőrizhető, hogy fizeti-e a hozzájárulást vagy sem.

A kártyát vallási vagy más okokból visszautasító személynek nyilatkozatot kell tennie, hogy vállalja döntéséért a felelősséget. A nyilatkozatot annál a biztosítópénztárnál kell letennie, ahová tartozik. Itt három hónapra érvényes igazolást kap arról, hogy biztosított. Később írásban kérheti, ha meggondolta magát, és mégis szeretne kártyát.

A ki nem osztott kártyákért az egészségbiztosító pénztárak a felelősek, a kártyákhoz a pénztárnál vagy a háziorvosnál lehet hozzájutni. Ha a kártya a kibocsátásától számított egy éven belül nem kerül a gazdájához a háziorvostól, visszaküldik a pénztárhoz.

Aki elveszíti az egészségügyi kártyáját, fizet. Nem csak a kártya értékét kell megfizetnie, hanem kiosztásával járó költségeket is. Költségekkel jár az is, ha valaki személyes adatokat szeretne módosítani a kártyán például névváltoztatás esetén.

Kapcsolódók

Kimaradt?