Civilek követelik a marosvásárhelyi rendőrfőnök leváltását

Magukat civileknek nevező marosvásárhelyi polgárok egy csoportja internetes aláírásgyűjtésbe fogott Valentin Constantin Bretfelean városi rendőrfőnök leváltásának érdekében.

A maszol.ro-hoz is eljuttatott felhívásban azzal indokolják elhatározásukat, hogy „közelmúlt eseményei, a marosvásárhelyi rendőrparancsnok túlkapásai nagyon sok embert felháborítottak”, amit nem szeretnének tétlenül nézni, így petíciót indítanak a helyi rendőrség ügyvezető igazgatójának leváltásáért. Ezt  magyarul, románul, angolul és németül is megfogalmazták, és április 30-án adnák át Dorin Florea polgármesternek, illetve a helyi önkormányzatnak.

A civil kezdeményező csoport több pontban indokolta meg, miért szeretné, ha leváltanák Bretfeleant. Többek közt azért, mert a rendőrfőnököt tisztázatlan viszony fűzik a kommunista diktatúra titkosszolgálatához, a Securitatéhoz; munkakapcsolatban állt a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI), ahonnan 2008-ban ezredesi rangban helyezték tartalékba; durván megsértette a gyülekezési jogot; akadályozta a magyar jellegű rendezvények megszervezését. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?