Csoma Botond: szitokszóvá degradálódott a liberalizmus

Új elnököt választott az RMDSZ liberális platformja, a Szabadelvű Kör. A kolozsvári városi tanácsosként is tevékenykedő Csoma Botondot kérdeztük a platform jövőjéről és az általuk felvállalt világszemlélet erdélyi elfogadottságáról.

 Miért döntött úgy, hogy megpályázza az elnöki tisztséget?

Régóta vagyok a Szabadelvű Kör tagja, és miután Bognár Zoltán korábbi elnök személyes okokból nem akarta tovább folytatni ezt a munkát, úgy döntöttem, hogy én vállalom. A Szabadelvű Körnek, úgy gondolom, platformként fontos szerepe van a szövetségben.

Ennek ellenére – legalábbis a rendezvények és megszólalások sűrűségét tekintve – nem tűnt túlságosan aktívnak a platform.

Hangsúlyos kérdésekben a Szabadelvű Kör mindig megfogalmazott egy álláspontot, arról persze lehet vitatkozni, hogy mennyire voltunk láthatóak. Én azt gondolom, a Kör az RMDSZ egyik legaktívabb platformja, a szabadelvű értékek pedig a továbbiakban is fontos szerepet kell kapjanak a szövetség politizálásában.

Mi változik a Szabadelvű Körben, mi az, amit folytatni érdemes?

A rendezvények szervezése továbbra is fontos lesz, hogy őszintén beszélhessünk az aktuális kérdésekről, viszont mellőzni szeretném a szélsőséges, doktriner megközelítéseket. Vannak kérdések, amelyekkel kapcsolatosan le kell venni az ideológiai szemüveget, ez a politikai korrektség fogalmára is vonatkozik: a rosszul értelmezett változata miatt egyesek nem beszéltek őszintén. Fontos ugyanakkor, hogy a Szabadelvű Kör mostanáig eléggé Kolozsvár-központú volt, így más városokban is szeretnénk helyi csoportokat indítani.

Van erre valós lehetőség? Székelyföldre gondolok elsősorban, és kételkedem.

Azt lehet mondani, hogy Székelyföld például konzervatívabb hely, de ez sem minden vonatkozásban igaz, él ott olyan réteg, akit meg lehet szólítani. Székelyudvarhelyen és Székelykeresztúron például van már esély rá, hogy helyi csoportokat hozzunk létre. A politikától egyébként is tapasztalható egy általános elidegenedés. Azoknak, akik még nem köteleződtek el politikai vagy ideológiai szempontból, megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miről szól a liberalizmus, és hogyan képzeljük el ezt Erdélyben.

A liberalizmus szó nem cseng túl jól nálunk, ez ellen mit tudtok tenni?

Egy korábbi sajtótájékoztatónkon Bognár Zoltán beszélt arról, hogy az SZDSZ (Szabad Demokraták Szövetsége) kisebbségi kérdésekben, a kettős állampolgárság kapcsán beállt az MSZP mögé, amivel sok rosszat tettek az erdélyi szabadelvűségnek, mert bizonyos körökben valóban szitokszóvá degradálódott a liberalizmus. Mi azonban nem értettünk egyet az SZDSZ-szel, ahogyan a román liberális párttal (PNL) sem, akik olyan messze vannak ettől az eszmétől, mint Makó Jeruzsálemtől.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?