Amit a pénteki napfogyatkozásról tudni kell

Pénteken Romániában az utóbbi évek legnagyobb csillagászati eseményének lehetünk szemtanúi: 55 százalékos napfogyatkozást láthatunk, ha az időjárás megengedi. A jelenség reggel 10 óra 55 perckor kezdődik, 11 óra 56 perckor tetőzik: ekkor takarja el a Hold a legnagyobb százalékban a Napot.

A bukaresti Amiral Vasile Urseanu Obszervatórium szakembere, Adrian Sonka tájékoztatása szerint a csillagászati jelenség az észak-nyugati megyékben élők számára lesz a leglátványosabb, természetesen akkor, ha nem borítják felhők az eget. Déli egy óra után a Hold elvonul a Nap elől, és Romániában már nem lesz látható a jelenség. A teljes napfogyatkozást az Északi-sarkon lehet majd megfigyelni, így már Magyarországon is kicsivel sötétebb lesz, mint Romániában. 

A jelenség Budapesten az ottani idő szerint délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Más magyarországi településen ehhez képest legfeljebb néhány perces eltérések lesznek. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökkenni fog.

A NASA élőben fogja közvetíteni az eseményt, ezen az oldalon lehet nyomon követni. A NASA interaktív Google-térképén azt is megnézheti, hogy a különböző országokban mikor kezdődik a jelenség és mikor tetőzik. 

https://www.youtube.com/watch?v=kiiI4908F1o&feature=youtu.be

A következő, Romániában is megfigyelhető részleges napfogyatkozás 2020. június 21-én várható, akkor a Hold a Napot körülbelül 11 százalékát takarja majd el.

A szelfik vakságot okozhatnak

A napfogyatkozással készített szelfi súlyos szemkárosodást okozhat - figyelmeztettek szakemberek. A legutóbbi, 1999-es napfogyatkozáskor még nem léteztek kamerával felszerelt mobiltelefonok, manapság azonban milliók érezhetnek rá kísértést, hogy lefotózzák magukat pénteken az égitestek ritka asztrológiai együttállásával.

A romániai szakemberek is arra hívják fel a figyelmet, hogy ha valaki az okostelefonján vagy a fényképezőgépe lencséjén keresztül néz a megfogyatkozott napba egy felvétel kedvéért, az éppoly veszélyes, mintha a fotózó egyenesen a napba nézne: a fény kiégetheti a retináját és vakságot okozhat.

Figyelmeztetnek, hogy szelfizés közben akár véletlenül is belenézhet valaki a Napba. Napszemüvegen vagy fotónegatívon keresztül sem szabad a napfogyatkozást nézni, mert ezek nem biztosítanak megfelelő védelmet a szemnek, és a jelenséget természetesen megfelelő védőfelszerelés nélkül távcsövön, teleszkóppal vagy más optikai eszközzel sem lehet megtekinteni. A jelenség megfigyeléséhez speciális napfogyatkozás-néző szemüveg alkalmas, amelyet szakboltokban lehet beszerezni. Szemüvegeket például itt lehet vásárolni, illetve rendelni. 

Áramkimaradást okoz a napfogyatkozás?

A napfogyatkozás azokban az országokban okozhat gondot, ahol leginkább napkollektorokkal oldják meg az energiaellátást. Néhány nappal ezelőtt az osztrák szakemberek például bejelentették, hogy ellensúlyozni tudják a március 20-i feszültségingadozást, így várhatóan nem okoz áramkimaradást a csillagászati jelenség.

A napfogyatkozás ideje alatt a fotovoltaikus, azaz napkollektoros energiatermelő egységek teljesítménye hirtelen leesik, majd újra visszaáll, mindez gyorsabban történik majd, mint napfelkeltekor vagy napnyugtakor.

Az osztrák szakemberek azzal számolnak, hogy péntek délelőtt hirtelen 120 megawatt (MW) napenergia tűnik majd el, az osztrák átvitelirendszer-üzemeltető Austrian Power Grid (APG) tájékoztatása szerint ez a mennyiség pótolható, hiszen a termikus erőművek a kieső árammennyiséget gyorsan elő tudják állítani. A Bécs Freudenau külvárosának Duna-erőműve például 172 megawatt (MW) teljesítménnyel működik. Az APG szerint az sem jelent majd problémát, ha az energiatermelés teljesítményének akár ötven-hatvan százaléka is eltűnik egy időre.

Az osztrák energiafelügyelet (E-Control) szintén úgy véli, hogy Ausztria energiaellátásnak biztonsága nem lesz veszélyben március 20-án.

Az osztrák APG szakemberei már hetek óta egyeztetéseket folytatnak a szomszédos országok illetékes szerveivel a napfogyatkozást kísérő óvintézkedésekről. Az áramhálózatnak viszonylag állandó teljesítményre van szüksége, hogy biztonságosan működhessen, ezért hónapok óta egy európai szakértő csoport vizsgálja a napfogyatkozás okozta lehetséges hatásokat - nyilatkozták az APG illetékesei.

 Az európai elektromos átvitelirendszer-üzemeltetők hálózatának (ENTSOE-E) tagjai, köztük az APG is mindent egybevéve nagyjából egy éve készülnek a március 20-i jelenségre.

A pénteki részleges napfogyatkozás többek között Németország energiaellátására lesz majd jelentős hatással, ahol az energia ötven százaléka a Napból származik. Az egyre növekvő megújuló energiaforrás miatt a feszültségingadozás évek óta problémát jelent, azonban a szakemberek már dolgoznak a tartalék áramforrás kifejlesztésén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?