Brüsszelben számoltatnák el Romániát a Való Világ miatt

Eljárást indít az RTL 2-n futó valóságshow, a Való Világ 7 egyik decemberi adásának helytelen korhatár-besorolása miatt a magyarországi Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. Mint ismert, a valóságshow-nak idén már erdélyi szereplője is volt.

A Médiatanács közleménye emlékeztet, hogy a műsor médiaszolgáltatója, a Cable Channels Rt. román joghatóság alatt áll. Jelezték: az eljárás oka, hogy a televízió a műsorszámot "a bemutatott intenzív szexualitás, erotikus kellékként láttatott szereplők és felületességre alapozó párkapcsolati minták" ellenére nem a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába sorolta, hanem a – román törvények szerinti – 12 éven aluliaknak csak szülői engedéllyel vagy nagykorú felügyelete mellett ajánlott (AP) kategóriába.

A produkciót ugyanakkor a megengedett este 9 és hajnali 5 óra közötti idősáv helyett a déli órákban tette közzé a csatorna.

A hatósági ellenőrzés során nyilvánvalóvá vált, a szolgáltató a december 17-i adásában vélhetően súlyosan megsértette a korhatár-besorolás szabályait. Ilyen esetben a médiatanács felléphet külföldi joghatóság alá tartozó médiaszolgáltatóval szemben, az erre vonatkozó magyar szabályozás az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló európai uniós irányelv szó szerinti átvétele - emlékeztet az NMHH közleménye.

Brüsszel is beleszólhat

Jelezték: ha bebizonyosodik a jogsértés, és az első eset mellett egy éven belül további két hasonlóra is fény derül, a harmadik alkalommal a médiatanács kezdeményezésére Magyarország konzultációt kezdeményez az érintett tagállammal, vagyis Romániával, az Európai Bizottság bevonásával.

Az NMHH korábban megállapította: sok az úgynevezett káros viselkedésmintákat közvetítő jelenet, mint például a káromkodás, a szex, a dohányzás és az alkoholfogyasztás a Való Világ 7 valóságshow adásaiban. A káromkodás szempontjából az addigi rekord a február 3-i adásban dőlt meg, ekkor ugyanis 102 alkalommal hangzott el trágár szó a műsorban.

Ha ezen nem születik megegyezés, és további jogsértést észlelnek, kötelezni fogják a médiaszolgáltatót a jogsértésről szóló közlemény közzétételére a műsorban vagy a szolgáltatásának meghatározott időtartamú felfüggesztésére; az esetleges döntés ellen a médiaszolgáltató felülvizsgálati kérelemmel élhet, az Európai Bizottságnak pedig jogában áll a határozat visszavonására kötelezni a médiatanácsot.

Kapcsolódók

Kimaradt?