Figyelmeztető sztrájkot tartanak az önkormányzatok alkalmazottai

Fizetésemelést és ételjegyet követelnek a polgármesteri hivatalok és a megyei tanácsok alkalmazottai - tájékoztat a Mediafax. Hogy követelésüknek hangot is adjanak, az ország 38 megyéjében és Bukarestben több mint 29 ezer alkalmazott tart figyelmeztető sztrájkot pénteken.

A közalkalmazottak szakszervezeteinek országos szövetsége (FNSA) azt követően jelentette be a sztrájkot, hogy a kormány egyetlen követelésüket sem tartotta be - mondta a szakszervezet képviselője, Gheorghe Tănase. Hozzátette, a követelések között szerepelt az ételjegyek biztosítása a helyi önkormányzatokban dolgozók számára, a fizetések emelése vagy az egységes bérezésre vonatkozó 284/2010-es törvény alkalmazása 2015-től.

Gheorghe Tănase elmondta, a közpénzektől fizetett helyi közigazgatásban dolgozók jövedelememelését a kormány a 83/2014-es sürgősségi rendelettel befagyasztotta idéntől, és megvonta az étel- és ajándékjegyeket, illetve prémiumokat az érintettektől. Eközben az egészségügyi, a tanügyi alkalmazottak és a szociális munkások bérét 2014-hez képest emeli a kormány.

A FNSA alelnöke elmondta, a pénteki figyelmezető sztrájkban Dolj, Olt, Giurgiu és Ialomiţa megye nem vesz részt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?