Le akarják tartóztatni Elena Udreát az ügyészek

FRISSÍTÉS: Két korrupciós ügy miatt is kérte a legfőbb ügyész szerdán a képviselőház hozzájárulását Elena Udrea letartóztatásához. 

A parlamentbe küldött egyik ügyészségi jelentés szerint a Népi Mozgalom Pártja politikusát az úgynevezett Bute-gála megszervezésével kapcsolatos korrupciós bűncselekményekkel – hivatali visszaéléssel és csúszópénz elfogadásával – gyanúsítják. 

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) már korábban kérte a képviselőház jóváhagyását az Elena Udrea elleni bűnvádi eljárás megkezdését. Ebben a kérelemben – amelyet egyelőre csak a jogi bizottság hagyott jóvá – azonban a csúszópénz elfogadásának gyanúja még nem szerepel.

Az ügyészek szerint a volt regionális fejlesztési és turisztikai miniszter törvénytelenül utalt ki pénzeket 2010 és 2012 között a tárca költségvetéséből.

A DNA azt állítja: az Udrea vezette minisztérium több mint 10 millió lejért azzal bízott meg egy céget, hogy a hivatásos bokszolók 2011-ben tartott nemzetközi gáláján Románia turisztikai vonzerejét hirdető reklámkampányt készítsen. A cégnek 2012-ben végül több mint 8 millió lejt utaltak ki.

A szerződést az ügyészek szerint nem versenytárgyalás útján, tehát törvénytelenül kötötték, a benne szereplő összeg voltaképpen a gála burkolt finanszírozását szolgálta. A bokszgálát egy magáncég szervezte, a törvénytelenül kiutalt pénzek pedig Rudel Obreja, a Román Ökölvívó Szövetség akkori elnökének a zsebébe vándoroltak – állítja a DNA. 

Emellett az ügyészek szerint Elena Udrea ahhoz a feltételhez kötötte egy magáncég által elvégzett munklatok minisztérium általi kifizetését, ha az illető vállakozás szponzorizálja a Rudel Obreja által szervezett gálát.

FRISSÍTÉS: A legfőbb ügyész kérte a képviselőházat, hogy tartóztathassák le Elena Udreát az úgynevezett Microsoft-dossziéval kapcsolatos állítólagos bűncselekményei miatt is. Ebben az ügyben már eljárás indult korábban a politikus ellen pénzmosás és vagyonnyilatkozata meghamisítása gyanújával. Most azonban csúszópénz elfogadásával és a bírósági felügyelet feltételeinek megszegésével is gyanúsítják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?