Fantáziadús adókat vetnek ki az önkormányzatok

Meglehetősen kreatívak az önkormányzatok, ha szabad kezet kapnak új adónemek kiötlésére. Erre pedig a törvény lehetőséget nyújt a helyhatóságoknak. A Romania TV elképesztő adók listáját gyűjtötte össze.

Konstancán bevezették a csendadót, ami akár a kétezer lejt is elérheti. Az illetéket a helyi vállakozásoknak kell befizetniük éves forgalmuk függvényében, az összeggel pedig a közbiztonságra felügyelő polgárőrök tevékenységét támogatják. Ugyanebben a városban megadóztatják a lassú járműveket is, évi negyven lejjel, akik pedig szálláshelyet tartanak fenn Mamaián, a zöldövezetek öntözéséért fizetnek.

A bákói városi tanács sáncadót vezetett be, amelyet az építkezési vállalatok fizetnek, így akik árkot ásnak, méterenként két lejt fizetnek. Egy köbméter esőzés után 51 banit fizetnek a craiovai lakosok, hasonló adót róttak ki a gyulafehérváriakra is. A polgármesteri hivatal érvelése szerint erre azért van szüjkség, mert az esőzés megterheli a csatornarendszert, és ez pénzbe kerül.

Magyarország is remekel: Zsombón bevezették a 20 méternél magasabb épületek utáni építményadót, máshol az iparűzési, idegenforgalmi vagy a kommunális adó mértékét emelték – írja a Hír24. Ha a képviselőknek úgy tartja kedvük, füstadót, kapuadót vagy akár nőtlenségi adót is kivethetnek. A nőtlenségi adót konkrétan fel is vetette egy polgármester. Az elmúlt év végén a Bács-Kiskun megyei Tázlár vezetője egy közmeghallgatáson arról beszélt, hogy elöregszik a falu. Bán Róbert arra a kérdésre, lesz-e helyi adó, nemmel válaszolt, "bár, mint mondta, hasznos lenne a nőtlenségi adót bevezetni a régi öregek példája alapján". Az ötletet azóta elvetette a polgármester.

Iași polgárainak házasságkötés vagy autóbeiratás után fát kell ültetniük, ellenkező esetben adót fizetnek. Az ültetendő fának az önkormányzat szabja meg a helyét, az elvégzett munkát pedig fotóval bizonyítani kell. Ha ezt nem teszik meg, nem köthetnek házasságot, vagy nem irathatják be az autót.

Az argeși pároknak házasságkötéskor húsz lejt kell fizetniük, hogy a polgármesteri hivatal közelében fotózhassák őket. Galac és Szeben ennél szigorúbb: előbbi városban 72 lejt fizet az a pár, amelyik 19 óra előtt akar házasodni, és 1000 lejt, amelyik 19 óra után kelne egybe. Szeben hasonló adókat vetett ki. Plopeni városában a cégeknek kétszáz lejes adót kell fizetniük, hogy az önkormányzat jóváhagyja a nyitvatartási idejüket.

 

Kimaradt?