Victoria Nuland köszönetet mondott Romániának

Köszönetet mondott Romániának Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese a regionális, euroatlanti és globális biztonság erősítésében játszott szerepéért - közölte szerdán a külügyminisztérium.

Nuland Bukarestben tárgyalt Bogdan Aurescu román külügyminiszterrel. A találkozóról kiadott sajtóközlemény szerint Nuland üdvözölte, hogy Románia megnövelte részvételét a NATO január elsején kezdődött Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű afganisztáni missziójában, és elégedetten nyilatkozott az amerikai-román stratégiai partnerség hozadékairól, egyebek mellett a Romániában épülő rakétavédelmi rendszerről.

Nuland úgy vélekedett: Románia fontos regionális szerepet játszik a Keleti partnerség országaival (Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Moldova, Ukrajna és Fehéroroszország) ápolt kapcsolatai révén, amelyekkel azok demokratikus reformját és európai közeledését segíti.

A találkozón Aurescu egyebek mellett Románia felvételét szorgalmazta az amerikai vízummentességi programba. A román diplomácia vezetője megerősítette, hogy Bukarest következetesen támogatja Ukrajna területi integritását, valamint az Európai Unió Oroszországgal szemben hozott szankcióit.

Victoria Nulandot Klaus Johannis államfő is fogadta, aki a kiváló katonai együttműködés gazdasági téren való továbbfejlesztését javasolta az amerikai vendégnek.

Ezúttal Victor Ponta is fogadta

Nuland tavalyi látogatása alkalmával Victor Ponta kormányfő külföldi programjára hivatkozva elkerülte a találkozót az - őt több ízben bíráló - amerikai politikussal. Idén Ponta is fogadta az amerikai diplomatát, akit arról biztosított, hogy kormánya elkötelezett a jogállamiság érvényesítése, a korrupció elleni harc folytatása és az adócsalás visszaszorítása mellett.

Victoria Nuland a parlamenti pártok képviselőivel is találkozott Bukarestben, köztük Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszterrel, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőjével. Korodi megköszönte, hogy az Egyesült Államok nyomon követte a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó kollégium újraállamosításával végződött pert, és beszámolt arról, hogy az RMDSZ pártközi egyezményt szorgalmaz egy kisebbségi minimumról.

A román média jelzés értékűnek tartotta, hogy Nuland a Ponta vezette szociáldemokrata pártból frissen kizárt, új baloldali pártot szervező Mircea Geoană szenátorral is találkozott, pedig a volt külügyminiszter most semmilyen tisztséget nem visel.

Kapcsolódók

Kimaradt?