Victoria Nuland félti a politikusoktól a román igazságszolgáltatást

Aggasztónak nevezte szombati bukaresti látogatásán Victoria Nuland az igazságszolgáltatás függetlenségére irányuló politikusi támadásokat. Az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese az államfő és a külügyminiszter után a romániai civil társadalom képviselőivel is találkozott.

A találkozón elhangzó kérdésre, hogyan vélekedik Victor Ponta kormányfő kijelentéséről, miszerint Adrian Năstase bebörtönzése Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök meghurcoltatásához hasonlítható, Nuland azt válaszolta: nem kommentálja a román igazságszolgáltatás ítéleteit. „Ám aggasztó, amikor a politikusok támadják az igazságszolgáltatás függetlenségét" – tette hozzá.

Az államtitkár-helyettes „véletlennek” nevezte, hogy nem találkozhatott a román miniszterelnökkel. „Akkor jöttem az országba, amikor Victor Pontának más elfoglaltságai voltak” – jelentette ki.

Victoria Nulandot délutáni bukaresti sajtótájékoztatóján az amnesztiatörvényről is kérdezték, amely decemberben az utolsó pillanatban került le a képviselőház napirendjéről. Úgy fogalmazott: nem világos számára, hogy mi lesz a jogszabály sorsa. Hozzátette, bukaresti tárgyalópartnerei arról biztosították, hogy megértették a nemzetközi reakciókat a képviselőházban történt tavalyi „eseményekre”. Az amerikai politikus ezzel a múlt év végi btk.-módosításokra utalt.

Kapcsolódók

Kimaradt?