Feszülten várják Bukarestben John Kerry küldöttjét

Feszült hangulatban várják a bukaresti politikusok a pénteken Bukarestbe érkező Victoria Nulandot, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettesét: látogatását alig két nappal korábban jelentették be Washingtonban, azzal, hogy a "jogállamiság helyzetéről" kíván eszmecserét folytatni a román vezetőkkel – írja az MTI.

A megbeszélések témáját  a hazai sajtó a korrupt tisztségviselők felelősségre vonását megnehezítő decemberi intézkedésekkel - a büntető törvénykönyv (btk.) módosításával és a szociáldemokraták amnesztiatervezetével - hozta összefüggésbe, illetve azzal, hogy Victor Ponta miniszterelnök hétfőn megkérdőjelezte az igazságszolgáltatás függetlenségét, politikai elítéltnek nevezve a korrupcióért másodszor is bebörtönzött Adrian Năstase volt kormányfőt.

A Btk.-t módosító parlamenti szavazás nyomán az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége közleményben figyelmeztette a román hatóságokat, hogy "visszalépés lenne Románia számára", ha a törvényhozók megakadályoznák összeférhetetlenségük vizsgálatát, s egy ilyen döntés elbátortalanítaná a befektetőket.

Úgy tudni, kétnapos látogatása során Victoria Nuland a román elnökkel, a civil társadalom képviselőivel és Titus Corlățean külügyminiszterrel találkozik, de programjának részleteit nem hozták nyilvánosságra. Látogatása előestéjén az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének ügyvivője megbeszélést folytatott az igazságügyi miniszterrel és a bírák szakmai testületének újonnan választott vezetőjével.

Miután a hazai sajtó a szociálliberális kormánynak szóló szigorú figyelmeztetésként értékelte a váratlan látogatást, Frunda György, a kormányfő egyik tanácsadója egy rádióműsorban azt mondta: úgy tűnik, az Egyesült Államok bizonyos felsőbbrendűséggel, kioktató hangnemben viszonyul az országhoz, holott Románia nem gyarmat. A miniszterelnökhöz közel álló Sebastian Ghiță szociáldemokrata képviselő sietett leszögezni, hogy Frunda álláspontja "nem mérvadó". 

A látogatás váratlan voltára utal az is, hogy Nuland programjában egyelőre nem szerepel találkozó Victor Ponta miniszterelnökkel, akiről a lapok úgy tudják, kedd óta Ausztriában sízik. Corlățean erről azt közölte: Ponta programját "jóval korábban" véglegesítették, de teljes körű mandátumot kapott a kormányfőtől, hogy bármilyen kérdésben tárgyaljon az amerikai vendéggel.

Hasonló váratlan látogatást tett Bukarestben Nuland hivatali elődje, Philip Gordon 2012 augusztusában, Traian Băsescu elnök felfüggesztésének idején.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?