Korodi képviselte az RMDSZ-t a Victoria Nulanddal való találkozón

Korodi Attila képviselte Kelemen Hunor szövetségi elnökét szerdán Bukarestben a Victoria Nuland által a politikai pártok vezetőivel szervezett találkozón – közölte az RMDSZ sajtóirodája.

Az Amerikai Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős külügyi helyettes államtitkára több napot is Romániában tölt, szerdán egyeztetett az államfővel, illetve a miniszterelnökkel is.

A parlamenti képviselő jelezte az államtitkárnak, hogy az RMDSZ szeretné folytatni az elmúlt 25 év politikai párbeszédét, és a szövetség számára létfontosságú, hogy az erdélyi magyarság a dialógusnak folyamatosan részese legyen. Kitért emellett Kelemen azon bejelentésére is, amely szerint az RMDSZ nagyon fontosnak tartja, hogy a politikai pártok között mielőbb szülessen megállapodás a megszerzett kisebbségi jogok visszafordíthatatlanságáról.

 „Az emberi jogok, a kisebbségi jogok, valamint a magán- és a közösségi tulajdonhoz való jog alappillérei mind a jogállamiságnak, mint a stabil demokratikus fejlődésnek, ezért számunkra elengedhetetlen, hogy közösségünk visszakapja mindazt, amit a kommunista rendszer elvett tőle” – mondta a találkozón az RMDSZ politikusa.

Korodi megköszönte, hogy az Amerikai Egyesült Államok nyomon követte a Mikó-pert, illetve azt is, hogy kisebbségi jogok tekintetében a bukaresti nagykövetség már féléve mintegy facilitátorként támogatja a közösségi érdekképviselet és a többi politikai párt közötti párbeszédet. Végezetül legszögezte, az RMDSZ szeretné, hogy ez továbbra is hasonlóképpen működjön, és az AEÁ jelen legyen ezekben, a romániai magyarok számára igen fontos kérdésekben. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?