Most már biztos börtönben marad Dan Voiculescu

Elutasította kedden a Bukaresti Táblabíróság Dan Voiculescu ügyvédjeinek semmisségi folyamodványát, így az üzletember börtönben marad, és nem tárgyalják újra azt a korrupciós pert, amelyben tíz év letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

Az Intact sajtótröszt és a Konzervatív Párt alapítójának ügyvédjei augusztusban nyújtották be a per-újrafelvételi kérelmet, megkérdőjelezve a védencük ügyében ítéletet hozó bírák közül kettőnek a pártatlanságát. Azt is szerették volna elérni, hogy a pert Bukarestből egy másik táblabíróságra költöztessék.

A Bukaresti Táblabíróság a kérelem érdemi tárgyalását októberben elfogadta, a per elköltöztetését azonban nem hagyták jóvá. Decemberben két bíró ítélkezett a folyamodványról: egyikük helytállónak találta, a másikuk elvetette. Ezért kedden bevontak egy harmadik bírót is az ítélőszékbe, aki Voiculescu kárára billentette el a mérleget.

A Büntető Perrendtartási Törvénykönyv jogerős ítéletek esetében is lehetővé teszi a per-újrafelvételi kérelmet, szigorú feltételekkel. Az úgynevezett semmiségi folyamodványt rendszerint formai, procedurális mulasztásokra hivatkozva nyújtják be, a per érdemi részét nem érintheti.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?