Január 5-én hirdetnek ítéletet Nagy Zsolt perében

A legfelsőbb bíróság pénteken január 5-re halasztotta az ítéletet az úgynevezett stratégiai privatizációk perében, amelynek egyik vádlottja Nagy Zsolt volt távközlési miniszter.

A per tárgyalása lezárult. Szerdán és pénteken elhangzottak a vád- és védbeszédek. Az ügyész a legnagyobb kiszabható büntetés kiszabását kérte a bíráktól vádlottakra, aki valamennyien ártatlannak vallják magukat.

A szerdai és pénteki tárgyaláson nem volt jelen az egyik vádlott, Kerekes Gábor. Az RMDSZ volt gazdasági ügyvezető alelnökét Németországban tartják fogva. A román hatóságok azért adta ki nemzetközi elfogató parancsot ellene, mert a legfelsőbb bíróság szerint megszegte a bírósági felügyelet feltételeit. Kiadatása januárban várható.

Több volt minisztert és a Credit Suisse First Boston nemzetközi pénzügyi tanácsadó cég vezetőit abban találták vétkesnek első fokon, hogy 2005-ben és 2006-ban törvénytelenségeket követtek el állami vagy csak részben állami tulajdonú vállalatok privatizációjakor. Nagy Zsoltot és Kerekes Gábort első fokon öt év letöltendő börtönre ítélték.

Kapcsolódók

Kimaradt?