Egyelőre nem adja ki Németország Kerekes Gábort

Mivel a Németországban letartóztatott Kerekes Gábort nem adták ki a román államnak a berlini hatóságok, december 17-re halasztott hétfőn a legfelsőbb bíróság az úgynevezett stratégiai privatizációk ügyében indított perben.

Nagy Zsolt volt miniszter ügyvédje, Eugen Iordăchescu a maszol.ro-nak elmondta, a bíróság tudomásul vette a német főügyészség közlését, miszerint Kerekes Gábornak, az RMDSZ volt gazdasági alelnökének a kiadatása 2015 januárja előtt nem történik meg. Az ügyész a tárgyaláson azt kérte, hogy a pert folytassák Kerekes távollétében is. A kérésről december 17-ig döntenek a bírák - mondta az ügyvéd.

Szintén a következő tárgyalás időpontja előtt döntenek arról is, hogy megszűntetik-e Nagy Zsolt és a többi vádlott – köztük Codruț Șereș volt miniszter – bírósági felügyeletét. Az alkotmánybíróság ugyanis időközben alkotmányellenesnek nyilvánította a büntető perrendtartásnak a bírósági felügyeletre vonatkozó előírásait – magyarázta portálunknak Iordăchescu. 

Mint ismert, Kerekes Gábort azért körözték, mert a román hatóságok szerint a bírósági felügyeleti korlátokat  megszegve, engedély nélkül hagyta el az országot. Kerekes ügyvédje azt állította, hogy védencével a bíróság nem közölte a felügyeleti szabályokat, és sürgősen el kellett utaznia Németországba beteg szüleihez, ezért nem jelenhetett meg a legutóbbi tárgyaláson.

Kerekes Gábort, a volt kormánytagokat és a Credit Suisse First Boston nemzetközi pénzügyi tanácsadó cég vezetőit abban találták vétkesnek első fokon, hogy 2005-ben és 2006-ban törvénytelenségeket követtek el állami vagy csak részben állami tulajdonú vállalatok privatizációjakor. Nagy Zsoltot és Kerekes Gábort első fokon öt év letöltendő börtönre ítélték.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?