Budapest és Washington védelmét kéri Markó Attila

Hivatalosan kérte Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok védelmét a jelenleg Budapesten tartózkodó Markó Attila.

Az RMDSZ képviselője ezt pénteken közölte a Facebook-oldalán. Lépését azzal indokolta, hogy mind a Mikó-pert, mind pedig az ellene indított új bűnvádi eljárást igazságtalannak, jogtalannak, politikai indíttatásúnak és koncepciósnak tartja, az alapvető emberi és közösségi jogok megsértéseként értékeli. „Állítom, hogy ebben a pillanatban Romániában a jogállam és a jogbiztonság veszélyben van” – írta.

Markó beszámol arról is, hogy birtokába került a „Bica-ügy” iratcsomója. Ebből is kiderül, hogy a képviselő nem volt jelen a kártérítéseket megállapító bizottság 2011. március 15-i ülésen, amelyen az ügyészség szerint az államnak 62 millió eurós kárt okozó kárpótlásról döntött a testület.

„Sem a bizottsági ülés jegyzőkönyvén, sem pedig az ülés más dokumentumán nem szerepel az aláírásom! Ebből az következik, hogy az ügyészek mindvégig tudták, hogy nem voltam jelen! Ennek ellenére november 20-án – bár éltem a hallgatás jogával – gyanúsítottból vádlottá tettek, másnap pedig kérték az előzetes letartóztatásom jóváhagyását” – állapítja meg a politikus, aki nyilvánosságra hozta a közösségi oldalon a bizottsági ülés dokumentumait.

Markó Attila ezért követeli, hogy ennek az ügynek a nyomozásából azonnali hatállyal vonják ki, minden ellene felhozott vádat ejtsenek, valamint vonják vissza az ellene foganatosított biztonsági intézkedéseket. „Határozottan állítom, hogy pályafutásom során soha nem éltem vissza a hatalmammal, soha nem kértem és nem kaptam anyagi hasznot sem magam sem általam más valaki számára semmilyen restitúciós vagy kártérítési ügy elintézéséhez” – írta a politikus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?