„A gyászlobogókért büntették Kézdivásárhelyt”

A háromszéki prefektúra a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatalon keresett fogást, miután nem talált törvényes alapot a „gyászlobogósok” megbüntetésére, véli Bokor Tibor. A polgármester keddi sajtótájékoztatóján leszögezte: az önkormányzatnak semmi köze nincs ahhoz, hogy a román nemzeti ünnepen magánszemélyek gyászlobogókat helyeztek ki a főtéri házak némelyikére.

Ugyanakkor a polgármesteri hivatal eleget tett törvényes kötelezettségének, és a december 1-i ünnepségek helyszínein több román nemzeti lobogót is elhelyeztek. Bokor Tibor igazságtalannak és megalapozatlannak tartja a zászlók hiánya miatt kirótt az 5000 lejes büntetést, ezért megfellebbezte a Kovászna megyei prefektúra jegyzőkönyvét.

Négy román zászlót tűztek ki

Bokor Tibor sajtótájékoztatóján felidézte: november 24-én, egy kézdivásárhelyi román egyesület nyújtott be kérést a polgármesteri hivatalhoz, amelyben megjelölte az ünnepségek helyszíneit, így a Molnár Józsiás utcai ortodox templom előtti teret, illetve a kantai ortodox templomot. Az önkormányzat november 27-én jóváhagyta ezt a kérést, és ez alapján 4 román zászlót tűztek ki a Molnár Józsiás utcai templom környékére és egyet a kantai ortodox templomhoz. Erről jegyzőkönyv született, és fotókkal tudják bizonyítani, mondta az elöljáró.

Hozzátette: ehhez képest meglepetésként érte, hogy a prefektus december 2-án az 1157-es kormányhatározatra hivatkozva kiszabta a maximális 5000 lejes bírságot, anélkül, hogy kikérte volna az érintettek véleményét. A büntető jegyzőkönyv nem hiteles és rosszindulatú, hiszen azt tanúként Sebastian Cucu alprefektus írta alá, holott törvény szerint egy intézmény másik tisztviselője nem lehet tanú – mutatott rá Bokor Tibor. Szerinte, ha a prefektúra valóban úgy értékelte, hogy nem tettek eleget kötelezettségeiknek, legalább egy kézdivásárhelyi román embert vagy valamelyik szervezőt kellett volna tanúként megkeresnie.

Csalódott a prefektusban és a sajtóban

A kézdivásárhelyi elöljáró kifejtette: meg volt győződve, hogy Marius Popica prefektus kinevezése révén megváltozik a prefektúra személete, és elkezdenek fontos dolgokkal foglalkozni. Sajnos nem történt meg, a mostani kormánymegbízott is folytatja a zászlóháborút.

Bokor Tibor a hírtelevíziókra is panaszkodott, mivel elmondása szerint tendenciózusan filmeztek, vagyis azt állították, hogy a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatalról levették a román zászlót, eközben egy másik épületet mutattak.

A polgármester leszögezte: a december 1-i fekete zászlós akcióhoz semmi köze az önkormányzatnak, és meggyőződése, hogy az efféle akciók nem szolgálják a románok és magyarok normális együttélését, hiszen minden konfliktus újabb konfliktust szül. Bokor Tibor úgy véli: a prefektúra nem kapott jogi alapot a gyászlobogós akció elkövetőinek megbüntetésére, ezért keresett fogást a polgármesteri hivatalon. A bíróságnak kell döntenie arról, hogy az önkormányzat eleget tett-e törvényes kötelezettségének – tette hozzá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?