Bulgária követi két év múlva Kolozsvárt

Örömkönnyeket hullattak tegnap a bulgárok Kolozsváron, Várnába kerül 2017-ben az Európa Ifjúsági Fővárosa cím. Ezt tegnap este jelentette be a kolozsvári Napoca szállóban az Európai Ifjúsági Fórum elnöke, Peter Matjašic.

A címért négy város szállt ringbe: Cascais (Portugália), Galway (Írország), Perugia (Olaszország) és Várna (Bulgária). Várna nem először pályázik, 2014-ben éppen Kolozsvár előzte meg. A tengerparti város egyébként sokban hasonlít Kolozsvárhoz, körülbelül 350 ezres lakosa van, ebből több mint százezer fiatal. Kolozsvárral ellentétben viszont Várnában nyáron is van pezsgés, hiszen tengerparti város lévén éppen a nyári hónapok vonzzák a legtöbb turistát.

„Várnának rengeteg érdeme van, többször is pályázott. A csapat többször is bebizonyította, hogy kreatív, tényleg hisznek ebben a projektben. A zsűri a társadalmi innovációs elemeket díjazta, a fiatal vállalkozók bevonását. Figyelembe vette nyitottságukat az együttműködésre, a motivációjukat", magyarázta Peter Matjašic. Ha kíváncsi vagy, milyen projekttel nyerhetett Varna, katt ide.

2016-ban az azerbajdzsáni Ganja lesz Európa Ifjúsági Fővárosa.

Emil Boc a kolozsvári civil kurázsiról

A tegnapi díjátadón Emil Boc, Kolozsvár polgármestere is jelen volt. Lelkesen beszélt a kolozsvári fiatalságról, az államelnöki választásokon adott komoly jelzésről, amely a fiatalok, a civil társadalom részéről érkezett. „Remélem, Kolozsvár példaértékű lesz Várna és a 2015 utáni Európa Ifjúsági Fővárosa címet elnyerő városok számára", mondta a polgármester.

A példamutatás már tegnap elkezdődött, hiszen éppen most zajlik Kolozsváron az Európai Ifjúsági Fórum küldöttgyűlése, ahol új elnököt is választanak. A fórum 49 ország több mint száz európai ifjúsági szervezetét foglalja magába, ez a fórum hozta létre az Európa Ifjúsági Fővárosa címet. A fórummal az Európai Unió különböző szervezetei is szorosan együttműködnek, velük konzultálnak például az ifjúságot érintő kérdésekben. Ezért is lesz jelen pénteken Kolozsváron Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúságpolitikai és sport ügyekért felelős biztosa, aki plenáris előadást tart, majd kerekasztal-beszélgetésen vesz részt a fórum elnökségével, a helyi civil szervezetek képviselőivel és elöljáróival.

A küldöttgyűlésen 250 képviselő, az uniós szintű ifjúságpolitika véleményformálója van jelen, akiknek alkalmuk van megismerni a kolozsvári szervezeteket, beleértve a kolozsvári magyar közösséget is. Ezért fontos, hogy a küldöttgyűléssel együtt megszervezett ifjúsági börzén is jól szerepeljünk, hangsúlyozta Talpas Botond, a Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 projekt magyar képviselője.

Elmondta, az elkövetkező periódusban a Kolozsvár Európai Ifjúsági Fővárosa 2015 projekt promoválására koncentrálnak, majd teljes gőzzel a szilveszteri nyitóünnepségre, ahol lesz tűzijáték, koncert. 

Kapcsolódók

Kimaradt?