Évadkezdés Kolozsváron: Stief Magda és Boér Ferenc ismét színpadon

Tíz bemutatót, felolvasószínházi előadásokat és premierként portrébeszélgetéseket is tervez a 2014-2015-ös évadra a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A feszes program mellett ráadásul Erdély egyik legjelentősebb szakmai szemléjére, az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválra is készül a társulat. Minderről Tompa Gábor direktor és Visky András művészeti aligazgató számolt be szerdán.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház már hetekkel ezelőtt, pontosabban a Kolozsvári Magyar Napokkal együtt megkezdte új évadát, hisz az egyhetes kulturális ünnepen a színház fesztiválsátorral és esti előadásokkal is színesítette a programkínálatot. A két első premierre már a próbák is javában zajlanak, így október elején már rögtön két bemutatóval – egy nagytermi és egy stúdióelőadással – várják a közönséget: Georges Feydeau és M. Desvallières: Vidéki jegyesek című bohózatát eddig se magyarra, se románra nem fordították le, így a produkció mindkét nyelvterületen újdonságnak számít majd. A darabot Alexandru Dabija viszi színre, aki 30 év után tért vissza a kolozsvári magyar társulathoz rendezni. A nagytermi előadás bemutatójának időpontja: október 4, szombat.

Viola Gábor és Györgyjakab Enikő mindeközben egy kétszereplős stúdióelőadást próbál: Nona Ciobanu Aki elzárja az éjszakát című darabja egy film – Liliana Cavani Az éjszakai portás című alkotása – alapján kerül most a deszkákra. Az ősbemutatót október 5-ére, vasárnapra tervezik.

A 2014-es év végéig aztán nem is tervez több bemutatót a társulat, hisz teljes erőbedobással az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválra készül, amely november 26-án kezdődik és december 7-éig világhírű művészek előadásait látja vendégül. A negyedik Interferenciák központi témája: A test történetei. A program véglegesítéséig Tompa Gábor csupán néhányat ismertetett a 13 országból meghívott 20 társulat közül. Először lesz látható Kolozsváron Declan Donellan és Thomas Ostermeier által rendezett előadás, valamint a mexikói Lux Boreal társulat, míg Nagy József és Urbán András a fesztivál visszatérő vendégeinek számítanak.

A 2015-ös év első fele azonban nyolc további bemutatót hoz a kolozsvári színházrajongó közönségnek, január első felében mutatják be Dürrenmatt klasszikusát, Az öreg hölgy látogatását, az erdélyi magyar színjátszás két „nagy öregjével” – Stief Magdával és  Boér Ferenccel – főszerepben, Tompa Gábor rendezésében.

Keresztes Attila vendégrendezőként tér vissza egykori társulatához, Csokonai komédiáját, Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című darabot a tervek szerint februárban látja majd először a közönség a nagyszínpadon. Szintén a télutó kínálatához tartozik Sinkó Ferenc táncszínházi előadása, a Csehov által inspirált Hattyúdal.

Mivel 2015-ben Kolozsvár lesz Európa Ifjúsági Fővárosa, a magyar társulat kiemelt figyelmet szentel a fiataloknak a következő évben. Puskás Zoltán, aki a nagysikerű Óz, a nagy varázslót rendezte Kolozsváron, tavasszal A dzsungel könyvét állítja színpadra, Dés László – Geszti Péter – Békés Pál színpadi adaptációjában. A tervezett bemutatók teljes listája itt tanulmányozható.

A színház egyre hangsúlyosabban ütemezi be műsorkínálatába a járulékos programokat, amelyek célja a közvetlenebb kommunikáció a közönséggel – tudtuk meg Visky András művészeti aligazgatótól. A társulat új munkatársa, Kövesdy István rendezi a felolvasószínházi előadásokat, ezek közül az elsőt (Saviana Stănescu: Useless) október 18-án láthatja a közönség.

Bodolai Balázs egy új projektben, a Livingroom-ban vállal házigazdaszerepet: a talk-showk mintájára elképzelt portrébeszélgetések a társulat művészeinek „emberi”, hétköznapi arcát világítják majd meg a nézők előtt. Az első beszélgetések meghívottai a tervek szerint: Varga Csilla, Balla Szabolcs és Sinkó Ferenc.

Az intézmény újításai közé tartozik, hogy partneri kapcsolatot alakított ki a Cărturești könyvesbolttal is (olyan jelentős brandek mellett, mint a TIFF vagy a Kolozsvári Magyar Napok), ezzel az együttműködéssel főleg a legfiatalabbakat, azaz a gyerekeket próbálják közelebb hozni a könyvek és a színház világához.

Kimaradt?